Бюджетната комисия ще гласува промените в Закона за банковата несъстоятелност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 17.03.2015
1875
Бюджетната комисия в парламента ще гласува промените в Закона за банковата несъстоятелност, свързани със ситуацията в КТБ. Спешните изменения бяха обсъдени в поредица срещи във финансовото министерство миналата седмица и получиха подкрепата на всички парламентарни сили.

Законовите промени ще позволят влизането на временни синдици в КТБ, които ще заменят квесторите, назначени от БНБ. Синдиците ще бъдат назначени от Фонда за гарантиране на влоговете, а основните им функции ще бъдат да предприемат защитни и обезпечителни мерки по отношение на имуществото на банката. За назначаването им настоя премиерът Борисов, който алармира, че в момента имуществото на КТБ се разграбва, като са ощетени отново данъкоплатците.

Именно държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, който изплати над 3.5 млрд. лв., е най-големият кредитор на КТБ. Оказва се обаче, че вместо Фондът да получи пръв въпросните средства, се извършват цесии, които са позволени от квесторите, назначени от БНБ, заяви Бойко Борисов. Според данните, с които разполага министър-председателят, по този начин на ръба на закона са ограбени над 800 млн. лева.

Той настоя в банката да влезе синдик, който да поеме контрола от квесторите, назначени от БНБ, но съдът отхвърли това искане с мотива, че противоречи на законодателството. Именно така се стигна и до промените в Закона за банковата несъстоятелност, които ще бъдат гласувани спешно днес от бюджетната комисия, а утре и пленарна зала.


Виж коментарите (0)

Още по темата (211):
30.01.2024 Окончателно: Цветан Василев с европейска заповед за арест
22.01.2024 Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в Софийска градска прокуратура
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
20.04.2023 Цветан Василев е обявен отново за издирване с Червена бюлетина на Интерпол
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).