Цацаров: Корупцията не е намаляла, но в комисията има недостиг на кадри

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:12 / 18.04.2020
1187
Работата на Комисията не позволява дистанционен режим и не може да спре, защото ако го направи - това е престъпление. Имаме повече работа, корупцията не е намаляла. Това заяви шефът на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров в ефира на NOVA.

На въпрос какво се случва с отнетото имущество, той заяви, че част от него отива към НАП, а с другата част се разпорежда министърът на финансите.

"В страната са спрени 150 дела по които Комисията е ищец. Най-големият ни недостиг е кадровият. От 54 ръководни длъжности са незаети 24 -  това е сериозен проблем. Правим необходимото за увеличаването на тези щатове и за създаването на териториални дирекции на Комисията, както и много други неща като нова интернет страница и колцентър", обясни още Цацаров.

"В края на годината бяха незаети 100 щатни бройки. Когато в антикорупционната комисия работят минимално хора и те са на ръба на своите възможности, това вече е проблем. Най-силната дирекция на комисията работи с най-малко личен състав", отчете бившият главен прокурор.

За миналата година Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства. "Най-интензивните производства за конфликт на интереси са не толкова в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации", обясни още Цацаров.

"Опитваме се да направим опростена форма на декларация, която се попълва по-лесно. 626 лица са подали декларации до момента. Срокът за подаване на тези декларации е до 1 месец след отмяната на извънредното положение", каза Сотир Цацаров.

На въпрос дали Комисията може да се самосезира, той заяви, че няма такива правомощия. "Работи се по сигнали и то, ако те не са анонимни", обясни още началникът на КПКОНПИ.

"За Великден - Господ ще ни чуе и от вкъщи, той е в душата, а не в ритуала. Що се отнася до COVID-19  - останете си вкъщи!", призова още той.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).