Цената на автобусните билети ще бъде увеличена в цялата страна до края на април

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:09 / 09.04.2022
1118
Заетите и работодателите от транспортния бранш не очакват увеличаване броя на пътниците въпреки отпадането на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. 10 процента от транспортните фирми вече са спрели дейност, трудностите в сектора не са отпаднали, сочат справките на автобусните фирми.

Дори и с по-високите цени за превоз – както на градските билети, така и на билетите за междуселищни превози, от бранша не очакват сериозни приходи.

Въпреки отменените Covid мерки хората остават предпазливи и ръст на пътуванията с автобус не се очакват, каза от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Към момента цените за превоз с автобуси са актуализирани почти във всички общини в България, като все още има и места, където те се договарят с превозвачите, но до края на този месец цената на билета ще бъде увеличена навсякъде.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, каза още:

"Това нещо, разбира се, не решава проблема по никакъв начин – метанът е 200% увеличен, така че едно увеличение с 50% на билета по никакъв начин не решава проблема с липсата на средства в бранша“.

Причина за по-високите цени на билетите са не само високите цени на горивата, но и липсата на финансиране за междуселищните автобусни линии от страна на държавата и общините, както и недостатъчното финансиране на градските и високопланинските автобусни линии, защото субсидиите, предвидени в бюджета, са изчислени на база предходната година, когато инфлацията е била различна от сегашната, обясниха още от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Ето и мнението по темата на Георги Атанасов, управител на голяма транспортна фирма:

"От справките, които имаме, около 10% от колегите са спрели дейност. Всички преференции са запазени, както за деца, ученици и студенти, така и за пенсионери, инвалиди. Всички правоимащи групи пътници запазват своите отстъпки“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство
Парламентът уважи президентското вето върху по-бързите екооценкит...
Мирослав Попов: Не трябва да се подценяват могъщите, идеологическ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).