Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цените на храните остават непроменени
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 23.06.2012Коментари (0)717
© Varna24.bg
За седмицата 13-20 юни средните за страната цени на брашно тип "500" на едро и на дребно в малките търговски обекти се запазват на нивата от предходната седмица, а тези в големите търговски вериги бележат леко понижение, показват седмичните анализи на Министерство на земеделието и храните.

Средно за страната, цената на брашното на едро остава без промяна - 0,87 лв./кг. Най-ниски стойности се регистрират във Враца (0,66 лв./кг), а най-високи - във Варна и София (1,00 лв./кг). В 12 от областните центрове е налице седмично изменение на ценовите стойности, в границите от -3,8% (Варна) до +3,4% (Ямбол). Средната за страната цена на дребно на брашно тип "500" в големите търговски вериги е 0,98 лв./кг, с 3% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, цените на брашното в тези обекти са в интервала от 0,89 лв./кг (Русе и Силистра) до 1,07 лв./кг (Добрич). Движение на ценовите стойности се регистрира в търговските вериги на шест от областите, като във всички от тях посоката е надолу. Поевтиняването на продукта на седмична база е в рамките на 7% (Шумен) - 11,1% (София).

Средната цена на едро на цяло агне за изминалата седмица бележи незначително понижение с около 0,2% спрямо предходната седмица, до 12,33 лв./кг. По области, цените продължават да се движат в диапазона от 11,75 лв./кг до 13,00 лв./кг, като отново в Габрово е регистрирана най-ниската цена за седмицата, а във Враца и Монтана - най-високата. В по-голямата част от областните центрове цените остават на нивата от предходната седмица. Само в две области е отчетено понижение на цените на едро, по-съществено във Варна - с 2,1%, а незначително в Благоевград - с 0,5%. Предлагането на едро на агнешки бут през изминалата седмица е в ценовия диапазон от 11,65 лв./кг (Кърджали) до 13,75 лв./кг (Плевен). В областите, където е отчетено предлагане на продукта, цените се запазват на нивата от предходната седмица. Средната цена на едро за страната е 12,84 лв./кг, като бележи понижение с около 1%, тъй като за разлика от предходната, през тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в област Благоевград.

Цените на агнешката плешка на едро остават в интервала от 11,65 лв./кг до 13,30 лв./кг, съответно най-ниски отново в Кърджали, а най-високи - във Велико Търново и Плевен. Във всички области, където е отчетено предлагане тази седмица, цените остават на нивата от предходния период. Средната цена на едро за страната бележи незначително покачване с около 0,2%, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в Благоевград.

През анализирания период средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на средната цена на яйца размер М, предлагани в големите търговски вериги, където е регистрирано понижение с 0,02 лв./бр. спрямо предходната седмица. Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,05 лв./бр.

Пазарът на рафинирано слънчогледово олио в страната е относително спокоен. В по-голямата част от областите са налице леки разнопосочни изменения на цените на едро на слънчогледовото олио, които не се отразяват върху средната стойност за страната и тя остава на ниво от 2,64 лв./литър. През изтеклата седмица цените на олиото на едро варират от 2,50 лв./литър (Русе и Шумен) до 2,80 лв./литър (Смолян). В девет от областите се регистрира леко повишение на ценовите стойности, в рамките на 0,4 (Варна, Монтана и Хасково) - 3,2% (Велико Търново). Поевтиняване на продукта се регистрира в седем области, най-съществено в Смолян (с 3,4%).

През анализирания период средните цени на пилешкото месо за страната както на едро, така и на дребно остават на нива, близки до тези от предходната седмица. Средната цена на едро на охладеното пиле за страната нараства с около 0,5% спрямо предходната седмица. Средната за страната цена на едро на замразените пилета се запазва на ниво от 3,72 лв./кг.

През периода 13-20 юни 2012 г. средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна. Цената на едро на захарта е 2,01 лв./кг, като се отчита незначително понижение спрямо предходната седмица - с 0,5%. На тържищата в страната захарта се търгува в ценовите граници от 1,82 лв./кг до 2,26 лв./кг, съответно в Добрич и Смолян. В половината от областите се наблюдава разнопосочно движение на цените на едро, в интервала от -2,0% (София) до +1,5% (Варна). На дребно в големите търговски вериги бележи незначително повишение (с 0,5%) спрямо предходната седмица, до 2,16 лв./кг. По области, в тези търговски обекти захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,04 лв./кг (Враца, Монтана и Стара Загора) до 2,28 лв./кг (Пазарджик).









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: