Цените на общинските жилища в столицата поскъпват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:14 / 29.03.2022
561
Цените на общинските жилища в столицата ще бъдат актуализирани. Става въпрос за имотите, които наемателите искат да закупят от общината. Получените от продажбата средства ще се използват за ремонт и облагородяване на социалната и техническата инфраструктура в съответните райони.

Докладът за изменение и допълнение в Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столичната община вече е внесен в Столичния общински съвет от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов и от общински съветници от различните политически групи.

Общинските съвети по закон могат да определят цената на жилищата, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не е по-ниска от данъчната им оценка.

При последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти през 2013 г. базовата стойност на квадратен метър площ, общинско жилище, е определена на 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. - за панелно.

В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст не само като обем сделки, а и като цена на квадратен метър. По данни на НСИ, към третото тримесечие на 2021 г. индексът на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 година. Данните се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, купени от домакинствата.

Предлаганите в доклада за общинските имоти цени на квадратен метър застроена площ са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер. С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива.

 

Освен видът строителство, за определяне на цената на всеки имот имат значение зоната, в която се намира, изложението, етажът, наличието на складови помещения и други предимства или недостатъци на жилището.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).