Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цените на застраховка "Гражданска отговорност" ще се скочат рязко
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 19.12.2022Коментари (2)1285
©
Цените на застраховка "Гражданска отговорност“ ще се скочат рязко, обявиха на пресконференция от застрахователния бранш у нас. Причината е промяна в Кодекса за застраховането, която Министерство на финансите предлага и която предвижда Националното бюро на българските застрахователи да бъде задължено да изплаща всяка отправена към него претенция.

Текстовете противоречат на международните регулации, застрашават финансовата стабилност на застрахователния пазар, могат да доведат до измами в особено големи размери, а и до рязко покачване на цената на застраховка "Гражданска отговорност“, категорични са от бранша и призоваха за отхвърляне на текстовете или за тяхното изменение и прецизиране.

"Когато започнем да плащаме всички щети, дори и тези, за които няма документи, и се изчерпят парите, ще трябва да се обърнем към българските застрахователни компании и те ще осигурят средствата, защото бюрото трябва да разполага с такива. Но тези пари трябва да бъдат компенсирани отнякъде и това ще са премиите по застраховка "Гражданска отговорност“ и съответно от увеличаване на цената й за българските потребители“ , обясни Борислав Богоев, председател на бюро "Зелена карта".

По думите му законопроектът е бил внесен по бързата писта, одобрен още на 12 декември от Министерски съвет, а утре вече ще се гледа в икономическата комисия в парламента. "Пистата беше толкова бърза, че щеше да мине покрай  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без да разберем“, подчерта Богоев. "Защо българите се правим на по-големи католици от папата, като имаме прекрасно законодателство, а сами си създаваме проблеми“, попита той.    

От бранша са категорични, че подобна промяна, позволяваща безусловно плащане на претенции по "Гражданска отговорност“ за инциденти в чужбина, ще доведе до бум на застрахователните измами, които и сега не са малко. Най-често такива стават в Италия и то в Южна Италия, където застраховката "Гражданска отговорност“ е 1000 евро, посочи Стефан Софиянски, генерален секретар на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. "Ако започнем да изплащаме безусловно всяка застраховка на тяхна територия, то българските застрахователи ще фалираме. Другият вариант е  и при нас застраховката да стане 1000 евро, но кой ще може да си позволи подобни цени“, категоричен беше Софиянски.

Той даде за пример част от схемите, които се ползват, за да се източват българските застрахователи. “Може да има измама относно несъществуващи пътни транспортни произшествия, чуждият гражданин може да не е бил изобщо в България, пострадалото лице може никога да не е пострадал, както и сме наблюдавали. Най-фрапиращите случаи са за претендирана смърт при човек, който изобщо не се е раждал, тоест - с несъществуващо ЕГН“, обясни част от схемите Стефан Софиянски. Богоев допълни, че дори при инцидент на паркинг в Италия винаги има четирима души, пострадали в колата, които са с тежки физически и психически наранявания. Ако се приеме поправката, за всички тези претенции, бюрото ще плаща, допълни той.

“Когато настъпи едно застрахователно събитие, то винаги е подкрепено с документация. Нормално е всеки застраховател, който носи риска, да поиска да се запознае с тези документи, и вече след това да пристъпи към плащане. За съжаление, през годините съществуват недобри практики, при които се ползват фалшиви протоколи за инциденти, фалшиви медицински, въобще фалшиви събития", заяви и Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Именно, за да се предотврати изопачаването и опорочаването на смисъла на "Зелена карта", актуализираните специални правила на Съвета на бюрата целят да се гарантира обезщетяването на пострадалите лица, както и проследяването на пътя на парите, съгласно изискванията на действащото европейско законодателство.

Съветът на бюрата уреди изрично кога и как може да се усвои банковата гаранция като добави още три изисквания към представяните документи за валидност на претенцията, а именно: 1. банково извлечение за плащане на увреденото лице като единствено валидно и неоспоримо доказателство за заплащане на щетата; 2. всички претендирани обезщетения, по които не са представени доказателствени документи, ще бъдат изключени от усвояването на гаранцията; 3. изключени са всички претенции, по които има надлежно заведени съдебни производства, обясниха от бранша. 

Точно обратното предвижда промяната в предложения законопроект като предложението е в разрез и с принципите на европейското право за проследимост и обоснованост на всички плащания.

С това на практика се лишават от права българското национално бюро, българските застрахователи и се засягат три милиона български граждани, ползватели на задължителната застраховка гражданска отговорност, допълни Стефан Софиянски.

Против законопроекта са и от Асоциацията на българските застрахователи. Според Нина Колчакова, главен секретар на асоциацията,  няма никакви мотиви, за да се направи тази промяна в Кодекса за застраховането. "Тя ще постави българските застрахователи в неравностойно положение с техните партньори. В мотивите към законопроекта пише, че се прави, за да отговорим на изискванията за влизане в еврозоната, но аз никъде не съм видяла такова изискване от ЕК. Тази мярка ще бъде фатална за бизнеса", аргументира се тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 19.12.2022 г.
0
 
 
При все, че въпросната "Застраховка" трябва да е пожелателна а не задължителна.
Aнонимен
на 19.12.2022 г.
0
 
 
Охаа мутраците ще лапката яко кинти,ха да ви е честито
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: