Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цените на жилищата във Варна са скочили с над 25%
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 30.07.2019Коментари (0)2019
©
26,15% са скочили цените на жилищата за последните три години, сочат данни на Националния статистически институт.

Напълно очаквано, най-голямо е поскъпването в София. Цените през четвъртото тримесечие на 2018 г. са били по-високи с 35,25% спрямо 2015 г. През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, отколкото в София. Но за целия период столицата запазва първото си място.

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 34,47% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове.

Във Варна, Русе и Стара Загора повишението е почти с едни и същи темпове – съответно с 26%, 27% и 28%. Като е важно да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси.

В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 18,23% за три години, което e около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив.

От 6-те най-големи града най-бавно е повишението на цените на жилищата в Бургас, отбелязва "Труд".

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се местят да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

Любопитно е обаче да се види как се движат цените на жилищата в старите сгради и новото строителство. За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 28,24%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 22,3%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Варна, Бургас и Русе. В Пловдив и Стара Загора ситуацията е различна като новите апартаменти поскъпват по-бързо.

Най-голяма разлика в движението на цените на стари и нови апартаменти има в София, сочат данните на НСИ. За период от 3 години старото строителство в столицата е поскъпнало с 40,3%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 24,3%. Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.

В Русе разликата в поскъпването на стари и нови жилища също е значителна. При старите апартаменти цените са нараснали с 28,1% за три години, а при новите – с 18,1%.

Оказва се, че при новото строителство в Пловдив и Стара Загора повишението на цените е по-голямо отколкото в София.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: