Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Частен детектив Мартин Манев: Има сериозен интерес към нас, но трябва да работим в по-тясно сътрудничество с МВР
Автор: Йоланда Пелова 11:02 / 14.09.2023Коментари (0)1582
© Фокус
Има сериозен интерес към детективите от България. Във фокуса на нашата дейност са корпоративното фирмено разузнаване и проучване, доста чести са и битовите случаи на изневери. В нашия бранш или доста измамници, които пречат на бизнеса и лъжат хората, за това е необходим отделен закон и регулации. България е една от малкото страни, в които липсва такъв параграф. И нашата цел е за в бъдеще да промотираме в парламента създаването на подобен вид регулации. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Манев, частен детектив и собственик на детективска агенция "ММ Груп“. Той е заместник-председател в Сдружението на частните детективи и член на международни детективски асоциации.

"Един такъв закон трябва да стъпи главно на това, че ние трябва да сме най-вероятно към МВР, но не към охранителната дейност, защото нашият сектор е доста специфичен, много от нашите дейности са свързани и близки до дейността на Криминална полиция. Така че това вече е процес на много разговори, срещи с представители на парламента, МВР и прокуратурата", обясни Манев и даде пример с Германия и Австрия.

"В Германия няма отделен закон, там има един параграф 23, който позволява на всички завършили определен курс да извършват такава дейност, които са запознати с немското законодателство и правните разпоредби и норми. Така че работейки тази специфична дейност да не нарушават закона. Докато в Австрия, техният закон е доста тясно свързан с австрийската полиция, служебните карти се издават директно от полицията, детективите имат полицейски правомощия - имат право да изкарат облекчен курс за носене, употреба на огнестрелно оръжие, като в редица свои казуси те са длъжни да уведомят полицията и да търсят съдействие, както и обратното. Нашата цел е такава - и в България да работим в по-тясно сътрудничество с органите на реда", добави частният детектив.

По думите му детективите у нас също плащат данъци: "Не мога да кажа, че не работим на светло, просто е хубаво да има отделен закон и регулация. В момента буквално всеки втори може да си направи сайт за детективски услуги, имали сме десетки случаи, в които се спекулира с моето име или името на господин Марин Маринов. Лица се представят за членове на Детективската асоциация, която е регистрирана и в Съда, не ползват дори офис, правят срещи с клиенти по питейни заведения и кафета, взимат им парите кеш, което е абсолютно недопустимо в нашата практика. И според нас, ако се регулира закона, най-малко параграф от Закона за МВР,  да има регулатор за дейността и да отсее значително такива фактори в бизнеса".

Мартин Манев разказа и за голямото събитие на детективите, което се проведе в град Созопол на 9 септември: "В него участваше Българската асоциация на частите детективи, членове на Австрийската асоциация, Швейцарската и Немската. Отдавна работим с колегите в пряко сътрудничество, като целта на срещата беше за обмен на информация, контакти и най-вече да почерпим опит във връзка със Закона за частните детективи, който е регулиран изцяло в почти цяла Европа".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: