Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Черен гъст дим покри Гълъбово след авария в ТЕЦ "Брикел"
Автор: Екип Varna24.bg 08:45 / 27.08.2019Коментари (0)988
©
Ново задимяване край Гълъбово. По-малко от месец, след като РИОСВ - Стара Загора наложи глоба на ТЕЦ "Брикел" отново гъст черен дим излезе от комините на предприятието. В същото време от БСП сигнализираха, че у нас се горят боклуците на Западна Европа.

Събота късен следобед – гъст черен дим започва да се стеле на Гълъбово. В 17 часа няколко сигнала са подадени в местната инспекция по околна среда и водите. “ Oператорът ни е уведомил за аварирал котел, като е казал, че в рамките на два часа и половина ще отстрани повредата", обясни Петя Папазова, директор на РИОСВ – Стара Загора

Аварията не е първият източник на замърсяване в Гълъбово. В началото на юли прашна буря покри града. Като причина за запрашаването хората посочват така нареченото "черно езеро" на ТЕЦ "Брикел", където се складира пепелта от изгорелите въглища. Наложената глоба е 15 хил. лв.

"Те им разрешават работа без да им правят оценки за въздействие на околната среда, което за нас е недопустимо", коментира Меглена Антонова  от "Грийнпийс“ – България.

Според Доклад на организацията за 2018 г. ТЕЦ "Брикел" е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона серен диоксид. А в края на юли Европейската комисия заведе дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово. "Това е една технология, която е изживяла своя живот има нужда или да се направят големи инвестиции и те не се случват макар че тези централи получават много големи субсидии от държавата, те не инвестират в обновяване", допълни Антонова.

 От ТЕЦ-а заявиха, че измервателните станции не са показали замърсяване на въздуха. В отговор до Нова телевизия и предприятието, и енергийното министерство не изясниха какво, кога и на каква стойност е модернизирано в ТЕЦ-а през последните години.  А От БСП заявиха, че разполагат с информация, че няколко ТЕЦ-а в страната замърсявали въздуха като горели отпадъци – внос от Италия. “47 евро плащат на тон за това този боклук да бъде докаран до България и плащат около 53 евро на тон, поне такива са ни данните, на съответните фирми в България, които приемат този боклук. Имам сведенията, че това са, пак и по сигнали на гражданите, че такива отпадъци се горят в Сливен, горят се в Перник, в "Брикел" също се гори", коментира Таско Ерменков от БСП.

От екоминистерството нямат информация за внасяне на боклук от Италия към страната ни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: