Четири чуждестранни търговски камари се обединиха срещу въвеждането на данък "обществено здраве“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:08 / 29.10.2015
841
Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият Бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на бизнеса срещу въвеждането на данък "обществено здраве". Четирите организации заявиха безпокойството си по отношение на намерението на министър Петър Москов да въведе подобна мярка, която ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват трайна трудова заетост на хиляди в сектора "Храни и напитки".

Според становище на четирите търговски камари, изпратено до всички институции, предлаганото въвеждане на данък "обществено здраве" няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото - хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент.

"Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика.", заявяват още чуждестранните камари.

Търговските камари в България призоваха правителството да обмисли добре страничните въздействия от по-високото облагане, защото то ще разшири сивата икономика и ще увеличи разходите по прилагане и съобразяване с новите данъци.

Прилагаме пълния текст на изпратеното до всички институции писмо на Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкия Бизнес съвет в България.

Данък "обществено здраве" поставя под въпрос инвестиции в размер над 110 млн. лв. за тази и следващата година. Това стана ясно вчера по време на пресконференция с участието на синдикати, представители на индустрията, браншови организации и експерти. По време на форума беше подчертано, че законът върху храните ще удари най-уязвимите части на населението и ще направи бедните по-бедни и ще доведе до съкращаването на над 4300 работни места.

Синдикатите обявиха, че са в стачна готовност, в случай, че не се вземат под внимание аргументите на браншовите организации, търговските камари и експертите по темата. Незачитането на позицията на заинтересованите страни ще доведе до накърняване на интереса както на производителите и служителите в тях, но и на българските потребители.

"Прави се опит да се рекетира хранително-вкусовата промишленост в България, която ежедневно присъства на трапезата на българина", алармира Мариана Кукушева. Тя предупреди, че данък "Москов" ще бъде платен именно от българския народ.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).