Четвърта поредна година със слаби добиви на мед, пчеларите искат финансова помощ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:35 / 01.12.2018
1760
Поредна слаба година за пчеларите. От съсловието организират протест с искания за финансова помощ заради ниските добиви на мед. 

2018 година е четвъртата поредна слаба година за пчеларите. Заради мокрото лято добивите са ниски, а изкупната цена остава под реалната себестойност на меда. Това принуждава редица пчелари да се откажат от поминъка.

През юли, когато пчелите събират мед, времето бе дъждовно и на практика те работеха по 2-3 часа, обяснява Даниела Челебиева.

Едно пчелно семейство изяжда на година по 100 килограма пчелен мед. В най-добрия случай може да събере за пчеларя 20 килограма пчелен мед. А вече четвърта поредна година добивите са от порядъка на 10-12-15 килограма за Шуменско. За области като Ямбол, Бургас се отчита нулева, т.е. нямат добив от пчелен мед, допълва тя.

Това води до невъзможност пчеларите да покриват разходите за отглеждане на пчелни семейства. Заради тези загуби пчеларите искат подкрепа по схема de minimis. Затова те организират протест на 10 декември от 13 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните.

Даниела Челебиева обясни, че пчеларите никога не са получавали подкрепа за пчелно семейство.

Ние искаме заплащане за екосистмена услуга “опрашване“ в размер на 60 Евро на пчелно семейство за всички регистрирани пчелни семейства. Настояваме тази година да се отпусне подкрепа за пчеларите по схемата de minimis. 

Внесено е и искане за криминализиране на нелегалния внос и употреба на неразрешени пестициди. Те водят до влошаване на качеството на пчелния мед и невъзможност за износ и добри изкупни цени, посочва Челебиева.

Източник: Дарик

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).