Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Член на КЗП: Неравноправните клаузи в договорите за ипотечни кредити в швейцарски франкове трябва да бъдат премахнати
Автор: Екип Varna24.bg 11:40 / 02.06.2015Коментари (0)670
©
"Ние разгледахме типовите договори на търговските банки с швейцарски франкове и установихме четири групи неравноправност. Едната е във връзка с определянето на лихвения процент, тъй като в тези договори беше написано, че базовият лихвен процент се определя само и единствено по усмотрение на банката, което е недопустимо по Закона за потребителския кредит. Вярно, че законът влезе в сила след като са отпуснати тези кредити, но към настоящия момент, когато ние разглеждаме тези клаузи, той действа и на банката би следвало да се посочи да премахне тази неравноправна клауза. Втората група неравноправни клаузи е относно срока на падеж на някои от вноските. Ако падежът на вноската е в почивен ден, банката е предвидила тази вноска да бъде погасена по курс в деня, който предшества деня на падежа." Това заяви Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП) - която, както подчерта БНР, е единствената институция, обърнала внимание на проблема на потребителите, потърпевши от ипотечните кредити в швейцарски франкове.

Райков обясни проблема още от началото, преди финансовата криза така: "Тогава швейцарският франк беше с ниски котировки по силата на едно решение на Централната банка на Швейцария и поради това бяха много изгодни като привлечен ресурс. В последствие, пак съгласно решение на Централната банка на Швейцария, този курс се освободи и швейцарският франк чисто пазарно повиши буквално за дни стойността си с 20 процента, което за българските кредитополучатели, които получават възнагражденията си в български лева или в евро, е наистина един скок от 20 процента. На по-късен етап швейцарският франк се повиши до стойности до 50 процента над стойността, при която са усвоени тези франкове."

В края на миналата седмица КЗП излезе с решение за наличие на четири неравноправни клаузи в договорите за опускане на ипотечни кредити в швейцарски франкове и отправи препоръки към кредитни институции да ги отстранят в срок от 14 дни.

Установените от КЗП неравноправни клаузи се изразява в следното:

• Целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя;
• Няма критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита;
• Размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк;
• Разминаване на определения падеж при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство.

В случай че дружествата не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: