Чудеса се случват в манастира, където Вазов писал "Под игото"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:17 / 01.07.2023
653
Много от гениалните български писатели и поети са открили своята муза, докато са пребивавали в православни обители. В чипровския дял на Стара планина в селата Помеждин, Меляне и Георги Дамяново се разказва за Иван Вазов как е писал безсмъртния си роман "Под игото“ тук. Това е станало, докато е пребивавал в Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча“, прочут от време оно с чудеса и изцеление на различни болести, включително старчески болежки. Неслучайно праведникът Дядо Добри идвал тук доста често, споделят миряни.

Те разказват, че самото място е пълно с нетварна енергия. А когато застанеш пред някоя от чудотворните икони на Божията майка, дъхът ти спира. Храмовата икона е нарисувана от Станислав Доспевски през XIX век. Светинята вече има десетки деца, чието раждане родителите им определят като чудо и свързват с молитвите си пред лика на Девата. Другата чудотворна икона е от времето на Чипровското въстание от 1688 г., но е открита през 2014 г. след пророчески сън. През XIX век манастирът се свързва с освободителните борби на българите, пише "Ретро".

В тях особено активно участие взема йеромонах Дионисий, който укривал воеводите Панайот Хитов, Филип Тотю, Иван Кунин и други. Има и различни легенди още от XVII век. Една гласи, че в манастирската воденица на река Огоста често са се подслонявали хайдути. Един ден баща и дъщеря тръгнали от близкото село към манастира. По пътя ги подгонил турчин и те намерили убежище в манастира, където в момента се намирал и воеводата Огнян. Турчинът стигнал до воденицата и се нахвърлил върху девойката. В този момент Огнян изскочил от скривалището си и забил брадва в тила му. Заровили трупа в говеждия тор зад сградата, но за зла участ хрътката на иновереца станала ням свидетел на цялата случка. Тя скоро довела потерията. Монасите били изклани, като само един се спасил с бягство в Сърбия. През XIX век тези истории стигнали и до ушите на Патриарха на българската литература Иван Вазов. През март 1879 г. народният поет е назначен за околийски съдия в Берковица. Градът се намира само на 30 км от манастира. Местните разказват, че още тогава в района се случвали различни чудеса и знамения със светии. Привлечен от тях, Дядо Вазов започнал често да идва в святото място. Именно тук той написал част от вечната си творба "Под игото“, в която цяла глава е озаглавена "Манастирът“. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове!
Катастрофа на АМ "Тракия", на място има линейка
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).