Чудеса се случват в родопско село, болните се изцеляват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:45 / 22.06.2022
823
Чудеса не спират да се случват в селото на Капитан Петко войвода. Древно поверие гласи, че ако болен човек остави на дърво в близката гора дрехата си, там ще останат и болестите и проблемите му. 

Преди това обаче трябва да извърши очистване и да премине през серия от ритуали, в това число и да стигне пеша или да бъде занесен до чудодейната гора с дрехите. 

Селото обаче не е добре познатото от туристическите маршрути Крибул, но пак се намира в този район и се нарича Долен, намира се в община Сатовча. Викат му селото на Петко войвода, защото навремето тук е сниман филмът за него, в който главната роля изпълнява Васил Михайлов. В Долен е запазена и къщата на екранния войвода, в която са правени голяма част от снимките. Иначе селото е архитектурен резерват в Западните Родопи, на 28 километра от Гоце Делчев. Резерватът обхваща няколко десетки сгради, които са паметници на културата и всъщност са т. нар. Задна махала. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните. 

Сред забележителностите в селото е и църквата "Св. Никола“, построена през 1834 г., която впечатлява с иконостаса и иконите си. Самата църква се смята за чудодейно място. Там често се молят поклонници от цялата страна, някои идват чак от Америка и Австралия. Американско семейство преди години пристигнало, дарило храма, молило се всеки ден по няколко пъти на иконите, най-вече на Дева Мария. И след 17 години безплодни опити да си направят детенце накрая го заченали именно в Долен, разказва "Ретро бг".

Местните разказват и още множество истории за чудотворните свойства на иконите в черквата. Самата камбана няколко пъти е била крадена в новото време. Накрая доленци събират средства, събират си и медените съдове, като ги дават за претопяване и правят нова, която е два пъти по-тежка и с два пъти по-хубав по техните думи звук. 

От древни времена в Долен битуват поверия, че горите и чукарите около селото се обитават от духове и лековити природни сили. Но някои от тях са опасни и могат да вземат живот със същата сила, с която даряват още дни. Наоколо има множество древни находки още от тракийско и по-новото римско време. В средата на миналия век селото е процъфтявало, имало над 2800 жители, днес са около 300 – гледали са се над 50 000 овце от уникална местна порода. Във всяка къща на вертикални станове са се тъкали вълнени покрови. Някога на пазара в Долен са идвали търговци, някои дори с камилите си чак от Египет. Долен е разположено на 1000 метра надморска височина, името му идва от дол, защото е закътано между върховете наоколо.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тагарев: По книга армията ни трябва да е 43 000, ние сме с около ...
Кошмарен трафик след серията почивни дни: Тапа на АМ "Тракия", ко...
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).