Чудо: Спасиха 33-годишен мъж, погълнал дървено яйце

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:21 / 21.04.2021
896
Хибридната хирургия спаси 33-годишен, погълнал дървено яйце.

Малко след полунощ 33-годишен мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е транспортиран по спешност в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" с чуждо тяло в хранопровода, съобщиха от болницата. 

Рентгена показва, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е интубиран незабавно, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в страната се опитват да отстранят застрашаващия живота му предмет.

Случаят събира екипа на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа тази сутрин за спешна операция.

"Специалистите ни се стремят да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента и предприемат иновативен хибриден и много по-щадящ метод", написаха в страницата на Фейсбук на "Пирогов". 

Лекарите правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успяват да огледат чуждото тяло от всички страни- през стомаха и през устата.

След 4 часа усилия успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървено яйце.

"Не сме имали до сега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода", сподели началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).