Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чужденци изнудват българи в интернет с фалшиви порно записи
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 22.04.2019Коментари (0)1096
©
Измамници изнудват потребители в интернет с фалшиви порно записи. Мишени на мнимите хакери са и хиляди българи, а поредната атака е от преди дни.

Сигнали от десетки потребители, изнудвани от хакерите, заливат форумите в социалните мрежи. Новата онлайн измама набира популярност в интернет. Мишените се атакувани през имейли от чужди граждани. А измамниците твърдят, че имат компрометиращ секс запис на жертвата си и искат плащане, за да не го разпространят, съобщава Нова тв.

В началото на месеца Милена Димова получава имейл, в който й съобщават, че компютърът й е атакуван от хакери. Твърди се, че е наблюдавана през уеб камерата и дори, че са правени записи докато гледа порно в интернет. "Заснехме ви, че извършвате някакви сексуални действия и това клипче ще го разпратим по всички сайтове, ако не изпратите пари. Това не ме притесни, защото не съм давала никакви поводи", коментира Милена Димова – потребител.

Уж хакерската атака се оказва популярна спам кампания, която достига и до хиляди български потребители в интернет, разказват киберекспертите. Маргарита Радославова също е сред мишените на измамниците.

А за да звучи правдоподобно - имейлът съдържал и истинската парола на мишената. "Те никога не са влизали в него и в момента можете да имате нова парола, но когато ви покажат стара, е достатъчно да ви убеди, че са влизали във вашата пощенска кутия. И ти, изпадайки в шок, си готов да споделиш пари или други "услуги", за да можеш да се отървеш", коментира експертът по киберсигурност Борислав Сестремски.

Оказва се, че паролите изтичат от масиви с наши регистрации в други сайтове или социални мрежи, които са по-малко защитени.

"Тези масиви наброяват милиони, доближават се до милиард с уникални имейли и пароли от тях. Изтичането става по начин, познат от много години – хакери хакват пароли на онлайн магазини, на регистрации на форуми, услуги, където сте регистрирани и ако вашият юзър нейм съвпада с паролата, която съвпада с паролата в истинския си имейл – тогава те използват тази парола, която са прихванали, за да ви убедят, че имат вашия имейл", посочва Сестремски.

"Обикновено се атакуват стари сайтове, които не са актуализирани, такива, които не криптират информацията, университетски сайтове, малки електронни магазини – например за цветя от 90-те години. Ако ние използваме една и съща парола за всеки един сайт – те най-вероятно имат паролите за нашия Facebook, за нашата поща, за нашето електронно банкиране", коментира Александър Ненов – експерт по киберсигурност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: