Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чужденци лъжат, че са българи за гражданство
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 02.06.2015Коментари (0)579
© Монитор
Чуж­ден­ци лъ­жат род­ни­те ин­с­ти­ту­ции, че имат бъл­гар­с­ки ко­ре­ни, за да се сдо­би­ят с на­ше граж­дан­с­т­во. При пос­лед­ва­ща за­дъл­бо­че­на про­вер­ка оба­че се оказ­ва, че пре­тен­ци­и­те им не по­чи­ват на аб­со­лют­но ни­как­ви до­ка­за­тел­с­т­ва. Са­мо за пър­ви­те 3 ме­се­ца на го­ди­на­та ко­ми­си­я­та към "Дон­ду­ков" 2, ко­я­то да­ва раз­ре­ше­ни­я­та за граж­дан­с­т­во, е от­ка­за­ла лич­ни кар­ти на бли­зо 170 ду­ши, ка­то ед­на от при­чи­ни­те е точ­но ус­та­но­вя­ва­не на не­бъл­гар­с­ка на­род­ност.

По­ка­за­те­лен е нап­ри­мер слу­ча­ят с 42-ма граж­да­ни на Ру­мъ­ния, ко­и­то са по­да­ли до­ку­мен­ти за БГ лич­на кар­та на ос­но­ва­ние "бъл­гар­с­ки про­из­ход". Под­роб­нос­ти за тях да­ват от Ми­нис­тер­с­т­во­то на пра­во­съ­ди­е­то в от­го­вор на въп­рос на де­пу­тат от ПФ, кой­то из­рич­но пи­та за­що про­це­ду­ра­та им се ба­ви. На­род­ни­ят пред­с­та­ви­тел по­соч­ва, че ста­ва въп­рос за жи­те­ли на Стар Бе­ше­нов, на­се­лен ос­нов­но с на­ше мал­цин­с­т­во.

"За тях при­до­би­ва­не­то на бъл­гар­с­ко граж­дан­с­т­во е въп­рос на чест и въз­с­та­но­вя­ва­не на ис­то­ри­чес­ка неп­рав­да", по­со­чил в пи­та­не­то си де­пу­та­тът. Ос­вен дек­ла­ри­ра­ни­те на ду­ми ко­ре­ни оба­че пред Съ­ве­та по граж­дан­с­т­во към Ми­нис­тер­с­т­во­то на пра­во­съ­ди­е­то ру­мън­с­ки­те граж­да­ни не пред­с­та­ви­ли ни­как­во дру­го до­ка­за­тел­с­т­во за въз­хо­дящ род­ни­на бъл­га­рин. И при из­рич­но по­ис­ка­ни­те им до­пъл­ни­тел­ни до­ку­мен­ти те не мог­ли да по­ка­жат ни­как­ва връз­ка с бъл­гар­с­кия на­род.

"Не са на­лич­ни и до­ку­мен­ти, удос­то­ве­ря­ва­щи, че те­зи ли­ца са част от офи­ци­ал­но приз­на­ти­те ка­то бъл­гар­с­ко мал­цин­с­т­во граж­да­ни на Ру­мъ­ния, как­то и до­ку­мен­ти, ко­и­то да удос­то­ве­ря­ват, че кан­ди­да­ти­те са учи­ли в бъл­гар­с­ко­то учи­ли­ще.

Име­на­та им съ­що не съз­да­ват ин­ди­ка­ция за на­ли­чие на въз­хо­дящ род­ни­на бъл­га­рин, до­кол­ко­то не при­над­ле­жат към бъл­гар­с­ка­та имен­на сис­те­ма, а към ро­ман­с­ка­та", пи­ше в от­го­во­ра на Ми­нис­тер­с­т­во­то на пра­во­съ­ди­е­то по ка­зу­са. От ве­дом­с­т­во­то под­чер­та­ват, че хо­ра­та, пред­с­та­ви­ли се за по­том­ци на Ас­па­рух, се каз­ват нап­ри­мер Пет­ру, Лу­ка, Оа­на-Ра­лу­ка, Фла­ви­ус-Ще­фан, Ло­ре­да­на, Мар­ку-Адам, Се­бас­ти­ян.

От на­ча­ло­то на 2013 г. ре­жи­мът за да­ва­не на на­ша лич­на кар­та на ос­но­ва­ние бъл­гар­с­ки про­из­ход е за­тег­нат. След ре­ше­ние на КЗЛД и на ВАП Съ­ве­тът по граж­дан­с­т­во ве­че изис­к­ва офи­ци­а­лен до­ку­мент, до­каз­ващ бъл­гар­с­ки про­из­ход, а не как­то пре­ди са­мо дек­ла­ра­ция. То­ва е при­чи­на­та оба­че и да от­ле­жа­ват ис­ка­ни­я­та на куп на­шен­ци, ко­и­то жи­ве­ят чуж­би­на, ка­то нап­ри­мер на опаш­ка­та ча­кат над 10 000 съ­на­род­ни­ци от Ма­ке­до­ния.

От мо­ти­ви­те към ука­зи­те на пре­зи­ден­т­с­т­во­то, с ко­и­то окон­ча­тел­но се от­каз­ва граж­дан­с­т­во на 170 ду­ши, ста­ва яс­но още, че да ста­ват бъл­га­ри са на­пи­ра­ли и опас­ни за на­ци­о­нал­на­та ни си­гур­ност чуж­ден­ци, хо­ра със заб­ра­на да вли­зат в Шен­ген­с­ко­то прос­т­ран­с­т­во, осъ­де­ни прес­тъп­ни­ци и из­дир­ва­ни от Ин­тер­пол.

В от­че­та на спе­ци­а­ли­зи­ра­на­та ко­ми­сия към "Дон­ду­ков" 2 се по­соч­ва, че дру­ги 120 бъл­га­ри са се от­ка­за­ли от лич­на­та си кар­та у нас, за да за­жи­ве­ят за пос­то­ян­но в дру­га дър­жа­ва, в ко­я­то двой­но­то граж­дан­с­т­во е заб­ра­не­но.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: