Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чужденците не се отказват от покупка на имоти по Черноморието
Автор: Екип Varna24.bg 08:58 / 31.08.2015Коментари (0)691
©
Тази година руските туристи по морето са по-малко. Според последните данни спадът им бил с 20%, но интересът на руснаците към покупка на имот в България не е намалял. През юли страната ни отново е излязла на първо място по търсенията в руските сайтове за имоти, показват данните на търсачката "Яндекс". За миналия месец порталът е отчел ръст на търсенето с почти 14%.

Руснаците проявяват най-голям интерес към едностайните и двустайните апартаменти. При тях интересът е нараснал 11 на сто. На второ място с почти 9500 запитвания се нарежда интересът към къщите, където е отчетено нарастване от 6,34%. Информация за покупка на терени за застрояване са търсили 76 посетители на сайта, но увеличението им е със 100%.

Страната ни беше на първо място като предпочитана дестинация и според данните на "Яндекс" от октомври 2014 г., цитирани от gazeta.ru.

Руската търсачка отчита 61 000 търсения от руснаци за България като място за покупка на имот или емиграция.

В същото време интересът на руснаците към покупка на ваканционен имот в Испания през юли се доближава до този към България. Потенциалните купувачи на имот от Русия, Украйна и други бивши съветски републики се увеличил със 17,3% на годишна база.

През миналия месец в портала са разгледани 620 000 страници с обекти в Испания, а конкретни запитвания е имало от страна на над 50 хил. души. Най-търсените са районите на Барселона, Марбея, Валенсия, Тенерифе и Аликанте, а също така и Торевехе и Ла-Мата.

Турция и Гърция също се радват на интерес от страна на руснаците. Към двете държави се насочвали предимно по-малко заможни руснаци, които до този момент са купували имоти у нас.

Конкуренция за руски емигранти ни правят Черна гора и Кипър

Според проведената анкета на руския сайт руснаците търсят страни с благоприятен и топъл климат. Те биха емигрирали в страна, в която се говори близък до руския език, каквато е България.

Друг водещ критерий е лесното издаване на разрешително за пребиваване.

В това отношение съвсем естествено България повежда в тяхната класация и се превръща в предпочитано място за емигриране.

Според експерти за последните години руснаци са купили над 200 000 жилища в България. Общата стойност на сделките с недвижими имоти с участието на руснаци е над 1 млрд. долара.

Консултантската компания Cushman & Wakefield отчете, че 2014 г. е рекордна за чуждите инвестиции в имоти и предвиждат продължаващо нарастване на търсенето през 2015 г.

Въпреки това пазарът у нас оставал твърде слаб спрямо пика през 2007 г. Понижението на цените обаче привличало чужди инвеститори с възможности за придобиване на земя и собственост.

От брокерските агенции отчитат, че в момента има добри условия за инвестиция в имот, тъй като цените са на нива отпреди десетина години и в същото време падали и лихвите по ипотечни заеми.

Освен от цените инвеститорите се интересуват и от туризма. Повечето търсели ваканционни имоти с висок коефициент на заетост, които гарантират приходи от наем. Това било подпомогнато от популярността на страната ни като ски дестинации в Европа, съчетано с възможността за летен туризъм.

Брокерите очакват, че ще има ръст, макар и скромен, на цените както в търговските имоти, така и в жилищните имоти, подкрепени от икономически ръст на страната. Това се е отразило на пазарите в големите градове и курорти, а и имало инвестиционни възможности на зелено.

Според доклад на Colliers International се очаква чуждите инвеститори стабилно да увеличат експозицията си на българския пазар за търговски имоти през 2015 г. Завръщането им у нас се дължало на изгодните наеми и по-ниските лихвени проценти за ипотечни кредити.

35% повече сделки с българи по морето

Има 35% ръст на сделките с български купувачи по морето през това лято в сравнение с миналото, сочат данни на един от сайтовете за недвижими имоти. Интерес имало и от руснаци, израелци, германци и белгийци. 29% от общия брой запитвания за покупка на имот от чужди граждани били за Варна, а 23% - за Бургас.

Най-голямото търсене на имоти на Южното Черноморие оставало в Слънчев бряг, тъй като курортът предлагал най-изгодни цени и най-голям избор. Там в момента се предлагали близо 1700 имота.

От тях 450 били едностайни апартаменти при средна цена на кв. метър от 637 евро. Най-евтиният вариант бил студио от 30 кв. м за 14 400 евро. Офертите за двустайни апартаменти били около 750 със средна цена от около 665 евро за кв. м.

Най-скъпият тристаен се предлагал за 249 000 евро, а средната цена за такъв имот била 625 евро за кв. м. При многостайните тя била 529 евро, а сред най-скъпите предложения е мезонет от 234 кв. м в комплекс в близост до Cacao beach.

Цените за кв. м в Свети Влас варирали от 700 до 3000 евро, в Созопол от 800 до 2000 евро, а в Лозенец от 550 до 4000 евро. Увеличено предлагане имало за наемане на ваканционни апартаменти. Средният приход за сезон бил около 2000 евро.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: