Чужденец се влюбил в родопско село, купил си къща и помага на хората 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:15 / 12.02.2023
902
Англичанин възроди ски влека в смолянското село Стойките, който от 10 години не работеше. Чужденецът помага и в създаването на Музея на гайдата, а сега съдейства и за реставрирането на килийното училище в селото.

Стивън Проктър е на 47 г. и е от Нюборн - малко населено място в южната част на Великобритания. Англичанинът се установява у нас преди три години заедно със съпругата Ваня. За него Родопите са любов от пръв поглед. Без да се двоуми, семейството продава наследствения си имот на Острова и купува красива къща в Стойките.

"С мъжа ми сме заедно от 16 години. През декември 2019 г. взехме решение да се преместим в България. Намерихме къщата си в интернет, докато бяхме в Англия, и я купихме", споделя пред "България Днес" Ваня Проктър, която е родом от Ямбол. По думите й през годините мъжът й слушал много неща за България, но се убедил сам в красотата на страната ни, след като посетил Родопите.

Вместо да се наслаждава отстрани на уникалната природа и гостоприемството на родопчани, Стийв, както го наричат, запретва ръкави и се захваща за работа. Жителите на селото са приятно изненадани от трудолюбието и щедростта на британеца, за когото доброволчеството е начин на живот.

"Зимно време мъжът ми чисти улиците с роторна машина, която си донесе от Англия. След като веднъж мине снегоринът по улицата, съпругът ми минава след него. Лятно време мете по цял ден улиците с метла и изхвърля боклуците. Освен това ходи да коси градините на възрастните хора. Около селото имаме около 15 параклиса, които той поддържа", с гордост разказва Ваня. По нейни думи Стивън не може да говори много добре български, но е мотивиран да научи езика ни.

"Сега Стийв работи по реставриране на килийното училище, което ще бъде превърнато в артцентър. То е предназначено както за децата от селото, така и за туристите. В него те ще се занимават с приложно изкуство и занаяти", разкри пред вестника Ваня.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).