Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Cъздадоха ваксина, която е ефективна срещу всички варианти на COVID-19
Автор: Екип Varna24.bg 15:53 / 09.04.2022Коментари (0)1454
©
Предклиничните данни за разработената в MedUni Vienna ваксина за защита от SARS-CoV-2 показват, че тя е ефективна срещу всички известни до момента варианти на SARS-CoV-2, включително Омикрон - дори при лица, които все още не са изградили имунитет в резултат на ваксинация (нереагиращи). Данните от проучването бяха публикувани наскоро във водещото списание Allergy, цитирани от БГНЕС.

 

Разработената в MedUni, във Виена, ваксина под ръководството на Рудолф Валента от Центъра по патофизиология, инфектология и имунология на базата на антиген е насочена към областите за свързване на рецептори (RBD) на вируса SARS-CoV-2 и предизвиква силен и равномерен отговор на RBD-специфични IgG антитела в животински модели и при тестове с хора. Този отговор на антителата не позволява на вируса да се прикрепи към клетките на организма и да навлезе в тях, така че не може да се получи инфекция.

Наличните понастоящем генетични ваксини срещу SARS-CoV-2 предизвикват предимно преходни реакции на антитела IgG1, докато ваксината PreS-RBD може допълнително да предизвика дълготрайни RBD-специфични антитела IgG4.

"Ваксината PreS-RBD има потенциала да предизвика стерилитетен имунитет към старите и новите варианти на SARS-CoV-2, като предотвратява инфекцията чрез спиране на вирусната репликация и предаването чрез инхибиране на клетъчното проникване на вируса", обяснява ръководителят на изследването Рудолф Валента. Нещо повече, очаква се ваксината да бъде ефективна дори при хора, които преди това не са реагирали на ваксинация ("неотговарящи на RBD"), тъй като те ще получат допълнителна Т-клетъчна подкрепа от частта PreS на ваксината. По-ранно проучване на Валента и колегите му е установило, че приблизително 20% от лицата, които са се възстановили от COVID-19, не са успели да образуват RBD-специфични антитела и по този начин са изложени на постоянен риск от повторно заразяване.

Разработването на тази австрийска ваксина за COVID до голяма степен е вдъхновено от десетилетия опит в разработването на ваксини срещу алергии. Предишната работа върху ваксини срещу алергии и клиничните изпитвания, проведени и с ваксини срещу алергии на базата на PreS, показаха безопасността на ваксините на базата на PreS, дори когато се използват многократно.

"Нашите данни ни дават основание да се надяваме, че този лесно произвеждащ се ваксинален антиген на основата на протеини ще бъде ефективен срещу всички известни до момента варианти на SARS-CoV-2, включително и срещу Омикрон", казва ръководителят на изследването Рудолф Валента. "Ваксината е разработена така, че да позволява многократни инжекции за изграждане на устойчив стерилитетен имунитет, подходяща е за употреба при всички възрастови и рискови групи и изглежда превъзхожда наличните в момента ваксини, що се отнася до индуцирането на неутрализиращи антитела."

Ако бъде осигурено достатъчно финансиране, първите клинични изпитвания, необходими за одобрение, могат да бъдат проведени тази година.



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: