Цветан Цветанов приветства на двустранна среща конгресмен Робърт Питинджър

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:49 / 08.03.2022
544
Цветан Цветанов приветства на двустранна среща конгресмен Робърт Питинджър за организирането на конференцията по въпросите на разузнаването и сигурността. 

Както вече ви информирахме, председателят на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов участва в конференция по въпроси за противодействие на корупцията и организираната престъпност, организирана от американския конгресмен Робърт Питинджър.

В своя първи ден конференцията беше открита от президента на Гватемала Н.Пр. Алехандро Джаматей. В своята приветствена реч президентът Джаматей обърна специално внимание на необходимостта от силно международно сътрудничество и взаимодействие в противодействието на организираната престъпност и корупцията. Президентът Джаматей заклейми руската агресия срещу независима и суверенна Украйна, наричайки руската агресия "абсолютно неприемлива", защитавайки правото на всяка държава сама да определя военно-икономическите съюзи, към които да принадлежи.

Президентът (председател) на парламента на Гватемала г-жа Шърли Ривера също приветства участниците в конференцията. В своето слово тя отбеляза необходимостта от засилване на международното сътрудничество в борбата с незаконния наркотрафик, трафика на хора и свързаните с това корупция и организирана престъпност.

В рамките на пленарния ден депутати от германския Бундестаг, американския Конгрес, както и депутати от националните парламенти на Мексико, Панама и Румъния информираха за националните подходи по противодействие на тези заплахи. Като модератори и панелисти участваха представители на американските правоохранителни органи, както и представители на базирани в САЩ изследователски центрове и мозъчни тръстове.

По време на пленарния ден Цветан Цветанов имаше двустранна среща с конгресмен Питинджър, по време на която приветства американският конгресмен за организирането на конференцията, както и за това, че чрез нея през годините е успял да формира общност от единомишленици в защита на свободата и демокрацията. Питинджър заяви, че пътят за успех на демократичните общества минава през създаването на подобни общности, обединени около ценностите на свободния свят - защита на гражданските свободи, върховенство на закона, непримиримост към корупцията и авторитаризма. В тази връзка конгресменът информира Цветанов, че следващата конференция ще се проведе в Румъния и ще бъде посветена на събитията в Украйна.

Утре конференцията продължава с дискусии и презентации по проблемите на киберсигурността и въвеждането на 5G технологиите в съвременния свят.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).