Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветан Василев: Работя върху оздравяването на банката
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 25.08.2014Коментари (17)748
© Varna24.bg
Изявлението на Цветан Василев по повод последната информация от страна на БНБ:

Уважаеми дами и господа,

На 22.08.2014 г. станахме свидетели на поредния жалък опит от страна на БНБ, ръководена г-н Иван Искров, да избяга от отговорност за действията и бездействията си, имащи съществен принос както за изпадането на КТБ в настоящaта криза, така и за поставянето на карта на финансовата стабилност на страната. 

В хронологичен ред дейността на централната банка в рамките на специалния надзор по отношение на КТБ премина през диаметрално противоположни действия и послания, които закономерно обезвериха обществото и го лишиха от доверие в един от малкото неопетнени символи на държавността в България. 

БНБ започна надзора на КТБ с патетични декларации, че дейността й ще има за цел "запазването на финансовата стабилност на страната", "осигуряването на пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група КТБ" и "отписването на капитала на акционерите", мина през гръмки изявления за установени "умишлени злоупотреби" и "действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики", като не пропусна да уличи мен, в качеството ми на мажоритарен акционер, в абсурдни тегления в брой на суми от близо 206 млн. лв. за ден, закани се да отнеме лиценза на КТБ и да я ликвидира, като в заключение стигна и до циничното обвинение за липса на каквато и да било инициатива от моя страна за подкрепата на финансовата институция с цел възстановяване на дейността й. 

"Праволинейната" и "адекватна" линия на поведение от страна на БНБ по казуса КТБ, умело съпроводена с натиск на целия държавен апарат и разпространение на тенденциозни послания, услужливо тиражирани в определени медии, видно за всички е на път да изправи страната пред изключително тежка финансова криза. 

Опасността от реална дестабилизация на финансовия и банков сектор остана подценена от компетентните институции по недопустим начин. Нещо повече, показните акции на държавното обвинение, арестите на мнимите убийци, с които бях свързван аз, обвиненията срещу подуправителя на "Банков надзор" за престъпления по служба, скандалните решения на едни и същи "независими" съдии в София, показанията на няколко "достойни" хора и пр., постигнаха своята цел - поставянето на банката в невъзможност да изпълнява присъщите си функции. 

За този закономерен и предизвестен развой на събитията информирах лично г-н Искров още в самото начало на целенасочената кампания срещу банката, когато твърдата и категорична позиция на централната банка можеше да пресече опитите за изкуствено създаване на паника сред вложителите. 

Към началото на масовите тегления и преди поставянето на КТБ под специален надзор беше отправена и молба към БНБ за предоставяне на временна ликвидна подкрепа за банката, която не беше уважена. 

В този смисъл, аргументът, с който БНБ обосновава непредоставянето на ликвидна подкрепа за КТБ под предлог, че надзорният орган трябва да удостовери по "достатъчно категоричен и неоспорим начин платежоспособността и икономическата жизнеспособност" на финансовия субект, не само е несъстоятелен с оглед на момента, към който бе поискана подкрепата от КТБ, а и разкрива двойния стандарт в третирането на две отделни финансови институции, изпаднали във временна ликвидна криза в почти едно и също време. 

Несъстоятелни са и аргументите, чрез които се прави нескопосан опит за прехвърляне на отговорността към външни на БНБ фактори и събития, относно неприлагането на "утвърден и работещ през последните години европейски модел, приложен при спасяване на Банко Еспирито Санто в Португалия". 

Зад гръмките призиви за ползването на готовата рецепта за справяне с банкови кризи прозира непознаването на казуса с португалската банка, който не дава отговор на принципни въпроси, касаещи случая с КТБ, като например как биха били изплатени сумите на депозанти, за които Фондът за гарантиране на влоговете не разполага с покритие.

Като част от целенасочената политика по предопределеното ликвидиране на КТБ не може да не се отчетат и действията на квесторите при поставянето на банката под специален надзор.

Въпреки твърденията в противното, квесторите действаха като изнесено звено на следствието и прокуратурата, а не като орган, който по закон е призван да се занимава изключително с оздравяването на банката. Беше предоставян достъп до помещенията и кредитните досиета на банката на трети лица с неясни цели, нямащи отношение към оздравителните процеси във финансовата институция, като упорито се твърдеше, че кредитни досиета са изчезнали преди поставянето на КТБ под специален надзор. 

Клиенти на банката бяха поставяни пред абсурдната невъзможност да обслужват кредитите чрез използване на суми по свои сметки, като независимо от това продължаваха да търпят неправомерното начисляване на лихви в тяхна тежест. Вътрешните разплащания също бяха необосновано ограничени. 

Тази порочна практика целеше извършването на допълнително и напълно ненужно провизиране и изкуствено понижаване на капиталовата адекватност на банката с цел доближаване максимално близо до безпочвените тези на обвинението за извършвани действия по източване на банката, безстопанственост, прекомерна свързаност и пр.

Видно е обаче, че сценарият за съсипването на финансовата институция не сработи съгласно първоначалния план и разчет. Едно от многобройните доказателства за това е, че към 11.07.2014 г., съгласно изявлението на г-н Искров и последвалите консултации при президента на 14.07.2014 г., БНБ е разполагала с достатъчно информация, за да предложи с лека ръка конкретни и бързи стъпки за справянето със ситуацията, изразяващи се в нейното ликвидиране чрез приемането на специален закон. 

Няколко седмици по-късно обаче същата тази информация се оказва "недостатъчна" за вземането на решения за бъдещото на КТБ. Централната банка изненадващо заключи, че е необходим допълнителен срок, за да се определи с точност състоянието на кредитния й портфейл, както и цялостно финансово състояние на банката.

На следващо място не трябва да се подмине и пренебрежителното отношение и отказ за реални преговори на БНБ с Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман по повод многократно изразената готовност на Фонда за намирането на изход от създалата се ситуация чрез осигуряване на нужната подкрепа. 

Нещо повече, освен унизителния подход, на който са били подложени представителите на оманската страна при посещенията си в България, те са били тенденциозно и последователно убеждавани, че са лъгани и подвеждани от мен предвид твърдяното драстично източване на финансовата институция. 

В тази връзка следва да се отчете и фактът, че до настоящия момент никой от компетентните органи в страната не се е обръщал към мен с предложение за участие в капитализирането на банката или търсенето на решение за преодоляване на изкуствено създадената криза. 

Точно обратното, на 11.07.2014 г., в своето паметно слово, гуверньорът на централната банка дори произнесе присъдата ми. Беше ясно и недвусмислено заявено, че лицензът на КТБ ще бъде отнет поради положението, в което тя се намира.

Вината за източването на банката, очевидно за обществеността, беше хвърлена върху мен вероятно с цел чрез предложения специален закон по-лесно и бързо да бъде ликвидирана КТБ и да се заграбят апетитните активи, финансирани от нея. Всякакво предположение за мое участие в капитализирането на банката на фона на това изявление беше изключено. 

В този смисъл намирам за цинично изявеното в прессъобщението на БНБ от 22.08.2014 г., според което от мажоритарния акционер в банката "не е проявявана никаква инициатива пред надзорния орган за оказване на подкрепа на КТБ, нито е търсено обсъждане с централната банка на текущото финансово състояние на КТБ и на необходимия за възстановяването й финансов ресурс". 

Въпреки всичко и независимо от отношението на БНБ и държавните органи, съпричастни към развитието на кризата в КТБ, усилено продължавам да работя върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите от Фонда на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори. 

Вярвам, че сме близо до представяне на принципно решение за оздравяването на банката, което да е в пълно съответствие с нормативно установените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност. 

Моята роля и внимание в настоящия момент са съсредоточени в предоставяне на цялостен концептуален план и координация на действията за излизане от кризата чрез намиране на адекватно съотношение между капиталова адекватност и ликвидност, в това число и осигуряването на ликвидни активи, финансирани от банката досега, които да улеснят бъдещите инвеститори в решението им да участват в преструктурирането. 

В този смисъл е важно да се заяви ясно и недвусмислено, че ако БНБ и останалите държавни органи продължават да прилагат политика на двоен стандарт спрямо различните финансови субекти, като прехвърлят цялата тежест и отговорност за справянето с кризата на новите инвеститори, това непременно ще доведе до финансова катастрофа с огромни щети за цялата държава, бизнеса и домакинствата.

Резултатът няма да е фалирането на една финансова институция, а на бизнес, успешно обслужван от банката досега и генериращ стотици милиони лева. Тази "дупка" няма да може да бъде запълнена по никакъв начин, имиджът на страната ще бъде окончателен сринат пред международните инвеститори. 

Не бива да има каквото и да било съмнение, че при подобен развой на събитията всички потърпевши от действията и бездействията на държавните органи и централната банка ще потърсят отговорност на държавата и виновните лица. 

Ще продължавам напред, за да бъде разкрита истината за случващото се през последните месеци, както и за да изчистя името на всички несправедливо обвинени в този нелеп скандал.

Цветан Василев
Още по темата: общо новини по темата: 99
11.01.2018 »
16.08.2017 »
04.12.2016 »
13.04.2016 »
20.02.2016 »
11.10.2015 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Ако от БНБ бяха разрешили частично да работи банката под надзор това щеше да стане. Давам пример. Фирмите си връщат всеки ден на падеж кредитите/защото има и такива които си ги връщат, не всички кредити са на ПЕЕВСКИ/ и се разрешава да се тегли от банкомати с тази сума от върнати пари от предния ден. Така хем кредитите на банката намаляват, хем хората ще могат да си изтеглят депозитите по малко /по 400 лв лимит на ден/.
+6
 
 
БНБ беше институцията с постоянно високо доверие в последните години.След Цацаров и Искров се продаде на Пеевски.Банката я искат фалирала,щото Прасчо има да връща много.
+4
 
 
Ще си кажат ли и собствениците на Първа инвестиционна банка дали са приели при тях кредитите на Делян Пеевски и "Булгартабак" малко преди смъртоносната атака срещу Корпоративна търговска банка?! Това е зле опазена тайна в банкерските среди, впрочем. Ще си каже ли червеният олигарх Христо Ковачки срещу какви "правосъдни" услуги е предоставил под разпореждане на следовател Пеевски 27-те си процента от Общинска банка? Ще си признае ли издателят Иво Прокопиев защо изведнъж застана на страната на ожесточения си враг Делян Пеевски, унижавайки публично благодетеля си Иван Костов, благодарение на чийто приближен кръг "Агнешки главички" той навремето стана милионер?
+3
 
 
Имам чувството, че същите хора, които по време на прехода разграбиха предприятията, пенсионните фондове, редовно източват Здравната каса, са направили поредния опит покрай тази банка да "приберат" поредния милиард. БСП се сгромоляса, и покрай нея доста други неща... крадене като за последно... За да се спрат тези алчни тикви трябва да се случи нещо радикално, и то може да излезе единствено от народа. Просто тези отгоре са корумирани и замесени до един.
-11
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 25.08.2014 г.
+13
 
 
Поведението на БНБ е меко казано безгрижно. Явно някои в България, освен вложителите, не иска тая банка да работи. На тия някои КТБ им трябва фалирала. Само че ТИЯ, които предизвикаха фалита, не са всесилни. Идва намеса от ЕС. Но БНБ продължава да води към фалит КТБ. Просто не дава възможност на депозантите да оперират макар и частично с влоговете си. В Кипър, където кризата и фалитът на една банка беше много по-сериозен, вложителите имаха възможност преди и след фалита да теглят суми от сметките си, с ограничен месечен лимит. Банкоматите работеха и се зареждаха с пари. Защото тяхната Централна банка и правителство мислеха първо за хората, а не за далаверите на тия които създадоха кризата. Така правят във всички страни в Европата, в които имаше закъсали банки. Така се прави - умно, икономически издържано с мисъл за клиентите! Но не и тук! Защото тия от БНБ, които трябва да го направят са политически зависими от ония мафиоти, които искаха да сринат цялата банкова система и искаха КТБ само за себе си. Дано по-скоро ЕС се намеси и да задължи "наште" да извършат определени нормални банкови практики, а не да влачат с месеци проблема.
-13
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
-14
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Ремонт на бул. "Левски" за 75 млн. лв. слага край на проблема с трафик
Брутално убийство в Русе
Зверска катастрофа с колата на Местан
Мегз загази сериозно
Спускат кепенците на Тубдиспансера във Варна заради стари задължения?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справи общината с почистването на снега?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2008 - 2019 Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: