Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветан Василев: Ще направя всичко по силите си за спасяването на банката
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 23.09.2014Коментари (8)1583
©
Обръщение на Цветан Василев:

Скъпи клиенти и служители на КТБ!

Уважаеми дами и господа!

Приятели!

След динамиката на събитията в последно време се чувствам задължен да изразя и своята позиция. В продължение на повече от три месеца немалко медии ме атакуваха по начин, какъвто не съм си представял и в най-песимистичните си очаквания. По мой адрес бяха тиражирани обидни квалификации и небивалици, някои от които подсказващи определени болестни състояния на техните автори. Но не това е важно.
Искам да Ви запозная с моята позиция по някои от актуалните теми заради нелекия, но важен път, който сме извървяли заедно напред.


Мит номер едно: Василев открадна парите и избяга

За незапознатите с фактите около моето напускане на България, нека все пак да припомня, че атаката срещу банката започна с откровено пошъл и треторазряден холивудски сюжет, сътворен от местни сценаристи, според които уж съм "поръчал", както се казва на жаргон, Делян Пеевски на трима нищо неподозиращи и невинни хора. По това време бях в командировка и след като разбрах, че целта на сценаристите е да бъда публично задържан в качеството ми на Председател на Надзорния съвет на банката, аз реших, че е по-добре да остана в чужбина, докато се изясни това очевидно недоразумение. В този момент не си и представях дори, че безотговорността на държавните институции ще стигне дотам да се окажат сред инициаторите за унищожаване на банката. Въображението ми не допускаше подобен цинизъм. Но те го направиха пред очите на цяла България!

Заявявам най-отговорно, че през онази черна седмица от 13.06 до 20.06, бидейки във Виена, поддържах постоянен контакт както с изпълнителните директори на банката, така и с Управителя на БНБ. След като видях очевидното нежелание на централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата, който бе очевиден, аз взех тежкото решение да поискаме специален надзор от БНБ. В нито един момент не ми е минавала дори мисъл да се крия. Самолетът ми беше във Виена, нямаше повдигнати обвинения, още по-малко - международна заповед за арест, но изпратих самолета с екипажа в София. Изглежда обаче това убягна от вниманието на ангажираните със скандала хора, включително и на медиите, които усърдно тиражираха всякакви нелепици по мой адрес.

Скрит остана и фактът, че за периода 2011 - 2013 година (забележете, че той съвпада с периода, за който съм обвинен, че съм подстрекавал мои колеги да присвояват за мен "онези" двеста и няколко милиона) банката е капитализирана с 500 милиона чрез пряко увеличение на капитала, капитализация на годишната печалба и предоставяне на подчинен срочен дълг.

Вместо тази информация, в публичното пространство бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица. За мое учудване тази нелепост бе преповторена дори от Иван Искров още по-абсурдно - оформена като сигнал до Прокуратурата от 11.07.2014 г. В друга ситуация дори не бих коментирал подобна история, защото тя е обидна за което и да е общество, камо ли за такова, което е част от европейското семейство.

В същото време в банката по различни сметки на фирми, пряко и непряко приписвани ми, останаха над 220 млн. евро. Но и това по мистериозен начин бе скрито от вниманието на всички. Очевидно, защото бе неудобен факт. Надявам се обаче, че наближава моментът, когато тези неща ще бъдат разгледани, анализирани и оценени от съответните институции.

Мит номер две: Василев се крие

След като банката беше поставена под особен надзор, започнах активна работа по търсенето на начини за нейното възстановяване. Защото твърдо вярвах и продължавам да вярвам в начина, по който е управлявана, в правилността на приетата стратегия и в качеството на нейните активи. Знам, че сега ще започнат спорове по тази тема, но нека да не забравяме, че стойността на активите и концепцията за тяхното управление са различни при работеща и неработеща банка. А причината за сегашното състояние на банката и на финансираните активи е бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ и на тогавашното правителство. И дори при тази арогантност, с която беше атакувана КТБ, тя издържа цяла седмица, което малко банки в света могат да сторят.

Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси. Вялата декларация от 18 юни беше закъсняла и бе повече опит за измиване на гузната съвест на Иван Искров, който в прав текст ми заяви, че нямало "да тръгне срещу прокуратурата". В тази връзка мнението на подуправителя Димитър Костов, когото уважавам за професионализма, от 19 септември ми звучи повече оправдателно, отколкото убедително.

За да подкрепя тезата си, че срещу банката бе организиран погром с участието на държавни институции и техни представители, ще подчертая, че разполагам с неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни. При това с широката подкрепа на услужливите медии, странно обединили се срещу посочения с пръст общ враг.

Без никакво съмнение целта беше фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица от организаторите на погрома. Става дума за активи, които решително бях отказал да "предоставя" месец преди това, за да запазя жизнеспособността на банката и сигурността на вложителите. Това винаги е било приоритет за мен!

Повтарям още веднъж: при това организирано насилие, банката устоя цяла седмица. За сравнение ще спомена, че дори в по-лека ситуация друга банка бе на ръба на краха само за ден. Само че в посочения случай "центърът" за управление на държавата веднага включи защитните механизми и положението бе овладяно. На КТБ обаче подобно решение бе отказано. Сами преценете за какви стандарти става въпрос.

Точно затова реших да се боря докрай: заради моята и на моите колеги истина и най-вече заради тези, които ни довериха парите си! Ще направя всичко, което е по силите ми да възстановим банката и Ви давам дума, че ще съдя докрай виновните за грозната война срещу КТБ. Всички присъдени обезщетения ще вложа във фонд със специални цели!

И понеже възстановяването на банката се превърна в мисия на живота ми, така както преди това беше нейното развитие, реших, че то няма как да бъде осъществено от ареста, който ми бяха предвидили уж мастити прокурори и следователи, на база на измисленото от тях обвинение. Това е единствената причина все още да не съм в България.

Вече знам, че постъпих правилно! Убеден съм, че ще доведа започнатото докрай, защото това е моят кръст. Може тези думи да Ви се струват прекалено силни, но са искрени. Няма да занимавам никого с това, което съм преживял през тези месеци. При дискутирането на модела за преструктуриране на банката Ви уверявам, че последният интерес, който защитавах, беше моя личен интерес! И това може много лесно да бъде проверено!

Мит номер три: Банката е пирамида

Тази басня упорито се разпространява от "центъра" за управление на държавата, подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев. Самият факт, че тези кръгове се обединиха около толкова абсурдно твърдение, говори за нисък интелектуален потенциал. Странно е, но основните им доводи се градят на нескопосаните тези на едно недостойно създание, чиито услуги те си осигуриха по един или друг начин. Странно и страшно е, че и управителят на БНБ Иван Искров се включи в този фалшив хор, ползвайки същите доводи. При цялото ми неуважение към този човек заради неговото безгръбначие, той е добър специалист. Където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове, казва великият Леонардо да Винчи.

Заявявам най-отговорно, че банката е финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията, и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната. И това беше констатирано и от експертите на международна одиторска компания, които няма как да бъдат заподозрени, че работят в моя полза.

Независимо от известните недостатъци на кредитния портфейл на банката, нейните активи обезпечават насрещните й ангажименти. Стоя зад тази позиция. Разбира се, при условие, че имаме нормално и професионално развитие на финансираните от банката проекти. Нещо, което очевидно не е по вкуса на онези, които искаха смъртна присъда за КТБ през юни и юли. Няма как да не спомена и квесторите, част от които усърдно се стараят да "докажат" тезите на обвинението. Разбира се, защото така им е наредено.

Сравнението на банката с пирамида е просто доказателство, че определени хора и кръгове се опитват да манипулират общественото мнение за някакви свои нечистоплътни цели.

Не бих искал да влизам в повече подробности сега, защото част от тезите ще бъдат застъпени и от защитата, както и в предложението за преструктуриране на банката.

Накрая искам да подчертая още веднъж, че независимо от огромното ми разочарование, което изпитах от отношението към мен от представителите на държавните институции, някои медии и политици, аз ще направя всичко по силите си за спасяването на банката. Заради вложителите и достойните служители, които в момента са подложени на унижения и изпитание!
Всички, които ни се довериха, заслужават справедливо решение на предизвиканата от други криза!
Заради бизнеса, който беше и остана с нас!


Цветан Василев




Още по темата: общо новини по темата: 97
06.10.2021 »
11.01.2018 »
16.08.2017 »
04.12.2016 »
13.04.2016 »
20.02.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Да застанеш срещу "държавата" си е равно на голямо мъжество! Има ли някой, който да си въобразява, че сме европейска държава?
+2
 
 
Не били компютри, а компоти! Не били източени 206 мил. лв. в периода 2011-2014 год., а били наляти 500 мил. лв.!!! Никога не бих повярвал, че цялата държавна машина ще се включи в битката на страната на дадено лице. Бил той и депутат, бил той и следовател! Министър председател, министри, главен прокурор, шеф на БНБ, да тръгнат в синхронизирана атака срещу бизнесмен или банкер, ми се струва абсурдно! Хубавото е, че до края на този турски сериал остава по-малко от месец. С доклада на одиторите, очаквам всички инсинуации да лъснат. Самото обвинението срещу ЦВ е абсурдно - за ПОДБУДИТЕЛСТВО за присвояване на дадена сума! Адвокат Марковски спомена, че прокуратурата ще има изключително тежка задача, с представянето на доказателства пред сръбския съд към молбата за екстрадиране! Защото е лесно да се докаже, че някой е откраднал /присвоил/ нещо, но било много трудно доказуемо, че някой е подбуждал друг да извърши кражба! Относно "дупката" от 6 млрд. лв. в КТБ! Такава дупка няма. Кредитите са на обща стойност от 5,5 млрд. лв. Искров говори за необходимост от 6 млрд. лв., за да се отвори Банката, предвид очакваната активност за изтегляне на голяма част от парите на вложителите, в резултат на предизвикания уплах сред тях, чиито депозити са на обща стойност около 7,5 млрд. лв!
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 23.09.2014 г.
+9
 
 
Лаутаджии - четете и дано вденете най-после за какво става въпрос. Успех!:D
+5
 
 
РАЗБРАХМЕ че за циганите е важно в тази война да победи пеевски
-12
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: