Цветелина Пенкова: Дипломатическите усилия за влизане в Шенген да продължат. Отказът е неоправдан

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:09 / 09.12.2022
850
"Отлагането за пореден път на решението за влизане на България и Румъния в шенгенското пространство, въз основа на извънредни и допълнителни искания, които нямат пряко отношение към процеса на разширяване, е неоправдано. От това губи и ЕС.“ Това коментира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Тя отбеляза, че когато решения се базират не на обективни факти, очевидно се преминава в зоната на политическите цели и възражения на две страни.

"Нидерландия и Австрия не назоваха истинските причини за своята позиция на вето. Те имат вътрешнополитически привкус и пренебрегват общите европейски интереси – сигурност и икономически ползи“, изтъкна евродепутатът. Пенкова открои факта, че България имаше сериозната подкрепа на ЕП, ЕК и на мнозинството страни – членки и поради тази причина не бива да се говори за всеобщо недоверие към страната.

"Видяхме , че получихме много мощна поддръжка от страна на големите европейски страни и икономики- Германия и Франция, които осъзнават неотложността и потребността от това присъединяване“, каза още Цветелина Пенкова. Тя не изключва реципрочни действия на българската държава като ответна реакция, защото това е начин да защитим правото си и изпълнени ангажименти.

"Въпреки решението, перспективата за движение напред до отварянето на нов прозорец, не бива да бъде изоставена, а да се работи да убедим колебаещите се в нашата пълна готовност да бъдем в Шенген, въпреки че, обективно, тя и в момента е налице. Дипломатическите усилия на всички нива са крайно необходими“, препоръча в заключение Цветелина Пенкова

Виж коментарите (0)

Още по темата (528):
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
15.04.2024 И днес на "Дунав мост" се чака с часове: Над 1 млрд. лв. е загубила икономиката ни за 1 година заради сухопътния Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).