Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветлин Йовчев: Алексей Петров създаваше страхове в тези, с които контактуваше
Автор: Екип Varna24.bg 16:17 / 17.08.2023Коментари (1)3458
© Фокус
Многократно през 90-те години Алексей Петров протичаше през различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер, министър на вътрешните работи и председател на Държавна агенция "Национална сигурност“(ДАНС). Всичко това го направи абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи, категорично заяви той

"Лице с такъв профил няма място в специалните служби или в правоохранителните органи на Република България. Имам предвид, че след промените покойният вече Алексей Петров, коренно промени своето амплоа и от служител на МВР в Отряда за противодействие на тероризма, фактически започна дейност, която се свързваше със силово застраховане. Многократно през годините, през 90-те години, той е протичал през разработки, различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Всичко това го прави абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи. На второ място, това е поведението му в ДАНС. Той беше получил неформална власт, която не съответстваше на позицията му в агенцията, и посредством, която извършваше неща, които бяха в разрез с действащите процедури и правила и на ръба на закона, което поведение е крайно неприемливо. И не на последно място, както вие започнахте в анонса, аз предложих да се закрие това звено (бел.ред. звено от съветници в ДАНС) и то беше закрито. Защото няма логика, в една професионална агенция, в която се изисква за всички ръководни постове кандидатите да имат специфични знания и умения, придобити в процеса на работа. Няма защо да има някой, който да ги съветва за това какво и как трябва да направят", обясни Цветлин Йовчев.

Той сподели, че не е изненадан от това как след това са се развили нещата.

"Може би биографията, като изключим последните събития около него, това няма някой, който да може да го предвиди и да го пророкува, освен, ако не е запознат с плановете на тези, които са поръчители. Алексей Петров е доста противоречива личност. Първият му период, преди промените, като служител на МВР, след което в амплоато на силов застраховател и след това, като че ли започна един период, в който, като че ли той имаше желание, посредством държавна работа, постове официални в държавни структури, да изчисти имиджа си и да влезе в някаква нова роля в обществото, нова обществена роля. Така че изхождайки от това, не бяха също така и толкова изненадващи и опитите му по един или друг начин да се включи в политиката или по един или друг начин да влезе в управлението на държавата", каза бившият вицепремиер.

Властови групи са се изкушавали да го използват като оръжие, кои са били тези групи?

"Имаше такива групи още по време на управлението на ОДС, включително тук като добавка към това, което казах, не трябва да се забравят отношенията му с бившия главен прокурор Никола Филчев. По-нататък, това, което се случи през 2008-2009 г. по време на Тройната коалиция, когато той в качеството си на съветник в ДАНС, фактически си беше присвоил правомощия да управлява оперативни структури, да организира и да провежда операции заедно с част от служителите на агенцията, което е далеч извън правомощията му. И мисля, че в последния период също се случваше нещо такова, съдейки по неговите медийни изяви, съдейки по това нещо, което декларираше в изявите си по медиите", каза специалистът.

Цветлин Йовчев каза, че според него Алексей Петров на няколко пъти е търсил човек, който може да му осигури достъп до властта.

"В много от случаите той създаваше страхове в тези, с които контактуваше от илюзорни заплахи, измамни и им предлагаше илюзорни измамни решения на тези заплахи, които доста често бяха свързани с това, че той получаваше такава неформална власт, чрез която основно преследваше личните си интереси".

Винаги е имало противодействие в подземния свят, допълни Йовчев. "И винаги, когато става радикална промяна във властовите пластове, то тогава се случва и преразпределение във влиянието в тези среди. Трябва да кажем, че в България настъпиха доста промени. Слушам сега много анализатори, дори предполагат, че може да се върнем към това, което е било през 90-те години. Аз не мисля, че това нещо е възможно", категоричен бе той.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 107
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
31.12.2023 »
24.12.2023 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.08.2023 г.
0
 
 
СТРАХЛИВЦИ,НАЙ-ДОБРАТА БАРЕТА НА България НЕ ПРАВЕШЕ КОМПРОМИС СЪС СЪВЕСТТА СИ-НЕПОДХОДЯЩ БИЛ...ТВЪРДЕ МНОГО ЗНАЕШЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: