Цветослав Цачев: Повишението на лихвите в САЩ води до по-висок интерес към еврото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:25 / 18.04.2023
711
В Европа обаче се очаква още известно покачване на лихвените проценти. На 3 май на следващото заседание на Федералния резерв се очаква да има повишение на лихвите с 0,25%. То трябва да бъде финалното в САЩ. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант от ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".  

"Това води до по-висок интерес към еврото и затова то върви нагоре спрямо долара. Единната европейска валута беше доста по-евтина и това възстановяване като процент не е никак малко. Пазарът се е стабилизирал, едва ли ще има съществени промени във валутния курс в краткосрочна перспектива", прогнозира експертът. 

В дългосрочен план единственото нещо, което може да доведе до по-сериозен ръст на долара и спад на еврото, би било влошаване на американската икономика и пазарите. Засега очакванията на инвеститорите са за точно обратното – възстановяване на пазарите и спокойствие сред инвеститорите, което подпомага плавното движение нагоре на фондовите индекси, обясни Цачев. 

По думите му глобалната икономика е силна и това е причина Фед и ЕЦБ да коригира леко лихвените нива надолу по-рано от очакваното.

"Но не от гледна точка на това, че икономиката влиза в криза и трябва рязко да бъдат свалени лихвите, за да бъде извадена тя от кризата, а защото тя е била качена много силно и ще се направи корекция за да се намери по-неутрално ниво", допълни Цачев.  

Експертът коментира и възстановяване на китайската икономика и целите за растеж от 5-5,5% до края на годината.

"Това се случва благодарение на умерени стимули от страна на централната банка и правителството на Китай, а целта е икономиката да се върне към силния растеж и той да е насочен към сектори извън строителството. Това е една от причините да съм сравнително оптимистично настроен за световната икономика и съответно за пазарите, поне през първата половина на годината, защото когато се виждат такива стимули и те се пренасят и върху индустрията, това ще бъде ползотворно по отношение на инфлацията, защото ще излязат повече стоки на по-ниски и конкурентни цени. Това винаги се е случвало, когато Китай стимулира икономиката си. Трябва да добавим и значителното поевтиняване на транспортните услуги, които са на нивата отпреди Ковид, много по-евтино, отколкото сме виждали през последните няколко години", обясни Цачев.  

По думите му април и май са сезонно силни месеци за покупка на акции, но неопитните инвеститори трябва да следят пазарите и да имат възможност да реагират и да променят портфейла си от акции към по-нискорискови инвестиции, каквито са облигациите, на някакъв етап към средата или втората половина от годината.

"Затова най-добрият вариант за хора, които нямат представа точно как се случват нещата,  е да търсят някакви взаимни фондове с балансиран профил така, че дори да имаме спад на акциите и поскъпване на облигациите, това да се компенсира, за да не бъдат силно засегнати от динамиката на пазарите, която не е преминала. Не можем да твърдим, че сме видели дъното в началото на октомври миналата година и оттук насетне пазарът да върви само нагоре", предупреди експертът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).