Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: В България усещаме ефекта от повишаване на лихвите в еврозоната
Автор: Живко Кръстев 13:23 / 23.10.2023Коментари (0)665
©
Ако конфликтът в Близкия изток продължи дълго време, това би означавало дългосрочни негативни ефекти върху икономиката. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Той обясни, че скокът на петрола и поскъпването на златото са краткосрочни, но ефектите от това ще се усещат по-дълго време. Очаква се щатската валута да поскъпне, а цената на еврото да падне. Вероятно ще има и спад на акциите и намаление на доходността на облигациите, прогнозира Цачев. 

Той посочи, че опасността от наземна офанзива е напълно реална и ефектът върху икономиката ще бъде негативен от гледна точка на очакванията, че това ще доведе до растеж на цените.  

"Допреди няколко седмици инвестиционният свят беше започнал да оставя геополитическите проблеми на заден план. Сега опасността да се въвлекат нови страни и това да доведе до допълнителни проблеми с доставките на суровини, най-вече на петрол, се превръща в проблем №1. В същото време обаче бизнесът не бърза да оценява този факт, защото ако той не се случи, това ще доведе до много големи загуби за компаниите. А ако се реализира в рамките на броени дни, нищо не може да се направи, защото да се подсигурят достатъчно запаси от петрол и горива по цялата верига до бензиностанциите на практика не е възможно да се случи толкова бързо“, обясни експертът. 

Цветослав Цачев отбеляза, че подобни конфликти обичайно водят до поскъпването на долара, тъй като той се възприема като сигурна валута. "Капиталовите потоци отиват към американски облигации и сигурни активи, за да се запази стойността им, тъй като не се знае ефектът от развитието на събитията. Миналата седмица финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че САЩ могат да си позволят да финансират две войни. Пазарът на облигации в момента не е склонен да подкрепя подобно поведение на разходи, особено за война в дългосрочен план. Това го показа и миналата седмица. Ако инвеститорите започнат да тълкуват влошаването на конфликта като харчене на повече пари, нужда от повече финансиране и облигациите започнат да губят краткосрочно, това може да подкопае доверието и в долара и за първи път от десетилетия да видим поевтиняване на долара при военни действия и глобална несигурност“, коментира Цачев.  

Според него войната в Близкия изток няма да повтори сценария от 70-те години на миналия век с петролната криза и ескалацията на инфлацията. "Мисля, че ситуацията е различна. На първо място, защото САЩ произвежда реално много повече петрол и покрива своята консумация. Затова не смятам, че арабските страни и особено Саудитска Арабия ще използват този инструмент – спирането на износа, и че това ще доведе до голямо покачване на цената. Тогава цената е скочила четири пъти и това е било достатъчно, за да спре икономиката“, припомни Цачев.  

По думите му в момента инвеститорите оценяват рисковете от високите лихвените проценти, които ще се задържат такива за дълъг период от време. Той заяви, че не очаква намаляване на лихвите в САЩ и в Европа, независимо от посланията на централните банкери, че те трябва да са под 5%. 

В България усещаме ефекта от повишаване на лихвите в еврозоната. "Това ще се усеща постепенно и сравнително слабо. И това е големият плюс. Имаме над 10 милиарда лева в депозити, които са над нивото от 200 000 лева, така че има достатъчно много пари, които биха могли да излязат от банковата система в търсене на повече доходност, и това да кара банките да вдигат лихвите по депозитите и същевременно това да се пренася и върху кредитите. Но тенденцията засега е толкова слаба, че не е притеснителна за икономиката. Въпреки това, вече започва да се отразява на бизнеса, както и на търсенето на ипотеки“, обясни Цветослав Цачев.



Още по темата: общо новини по темата: 344
31.05.2024 »
31.05.2024 »
21.05.2024 »
20.05.2024 »
12.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/58 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: