Цветослав Цачев: В близките месеци не очаква съществена разлика в движението на финансовите пазари от двете страни на Океана

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:14 / 14.08.2023
765
Корекцията на финансовите пазари през последните две-три седмици се дължи на големия възход, който направиха особено технологичните акции от началото на тази година. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трйдинг" Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус"

Той обясни, че в момента приключва периодът на публикуване на корпоративните отчети и те показват, че резултатите са по-добри от прогнозите. "Смятам, че тази комбинация от сравнително позитивни новини от компаниите, плюс големия растеж, който видяхме на цените на акциите им, са в основата на една засега временна корекция на цените на акциите. Тя започва да се развива през последните седмици и се вижда най-вече в цените на акциите на големите технологични компании в САЩ, които досега водеха пазара нагоре. Сега и по-малките компании показват растеж. Това е много позитивен знак, защото именно по-малките дружества са компаниите, които правят заетостта", поясни експертът.  

В Европа също се вижда по-силно представяне на индексите. "Европейските акции са по-различни от гледна точка на това, че в САЩ виждаме технологичните компании, които растат силно и инвестират значителни средства, докато в Европа виждаме компании, които са по-дивидентно насочени, с по-добра оценка и с по-големи дивиденти, което в някаква степен е добре дошло за по-консервативните европейски инвеститори", поясни Цветослав Цачев.  

Той заяви, че в близките месеци не очаква съществена разлика в движението на финансовите пазари от двете страни на Океана.  

По думите му рецесията се усеща навсякъде по света, но не като рецесията от 2007-2008 г. "По-скоро като периодите на икономическа слабост, без сериозно повишаване на безработицата и срив на икономиката като 2015 и 2018-2019 г.", отбеляза Цветослав Цачев. 

Той обърна внимание на нещата, които трябва да имат предвид инвестиращите в криптоактиви. "Първото е, че трябва да се предпазват от инвестиции в такива проекти, които изглеждат страхотно, но реално срещу тях не стои нищо и всъщност може да се окаже, че са някаква измама. Другото нещо, което трябва да знаят, когато работят с борси и различни финансови институции, е, че там рисковете са доста по-големи поради липсата на регулации. Тази и миналата година видяхме фалити на големи криптоборси, загубени бяха колосални количества активи, направени от хора, които създават бизнес модел не като посредник, а с идеята рано или късно да използват средствата на техните клиенти с цел измама, присвояване. И третото важно нещо, когато говорим за криптоактивите, е, че те са спекулативен финансов инструмент. За тези криптоактиви реално се използват изключително много средства за маркетинг и реклама сред инвеститорите, които не знаят какви са рисковете", посочи инвестиционният консултант.  

По думите му регулаторите осъзнават тези рискове и че става все по-наложително да бъдат приети регулации, за да бъдат защитени инвеститорите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).