Цветозар Томов: Здравето на хората е по-важно от провеждането на изборите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:52 / 11.01.2021
1127
"Нужни са промени в Изборния кодекс", заяви пред БНР социологът Цветозар Томов и уточни:

"Добре е депутатите да поставят на масата Изборният кодекс и да внесат промени в него, но не да не решават само проблемите с гласуването на карантинираните, а целия комплекс въпроси, свързани с влиянието на пандемията върху българските избори, а и въпроси, които от години се поставят - примерно, със създаването на изборен регистър в страната".

Според него тези промени трябва да се направят в кратки срокове, защото, когато и да бъде датата на изборите, времето до вота е малко:

"Ако тези неща не се свършат, множество хора реално ще бъдат лишени от конституционното си право на глас при сега действащия Изборен кодекс", заяви той.

По думите на бившия член на ЦИК трябва да има възможност за дистанционно гласуване по пощата за каратинираните гласоподаватели, но и за българите в чужбина.

Той подчерта, че има възможност заради пандемията да се стигне до ниска избирателна активност, а това да доведе до политически резултат, който не отразява обществените настроения:

"Другият риск е свързан с възможността провеждането на изборите да доведе до тласък в пандемията, много хора да се разболеят в резултат на изборите. Това се случи във Франция миналата година, при първата вълна на епидемията".

Томов беше категоричен, че за да не се стигне до тези рискове, трябва да бъде създаден разумен протокол за действие на избирателните комисии, който да гарантира и тяхната сигурност, и на гласуващите хора.

Социологът заяви, че подкрепя насрочването на изборите на възможно най-късната дата, за да бъде времето по-топло и да има повече възможности за проветряване на помещенията, а за карантинираните гласоподаватели да се създадат секции на открито.  

Цветозар Томов предложи провеждането на изборите да бъде в два дни, но не последователни, а през две седмици, за да може така да бъде възможно гласуването на карантинираните хора. Той подчерта, че за това също е необходима промяна в Изборния кодекс.

"Здравето на хората би трябвало да е по-важно от провеждането на едни избори, колкото и да е важно да се произведат те навреме", заключи социологът.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).