Д-р Албена Кондева: Трябва да даваме възможност на нашите деца да мислят автономно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:58 / 01.07.2023
931
Трябва да даваме възможност на нашите деца и ученици да мислят автономно. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ д-р Албена Кондева, директор на 39 СУ "Петър Динеков“, София.

"В последните години, поне българската образователна система, сякаш заложи повече на фактологията, на клишираните и предварително зададените формати на отговор, а днешният живот е много разнообразен. Самите ученици са извън клишетата. Длъжни сме да ги научим да мислят, да правят логически връзки, да бъдат автономни. Действително е много лесно да зададеш въпроса си на изкуствения интелект и той да ти отговори, но ти – като автономна, мислеща и самостоятелна личност, трябва да бъдеш в състояние да направиш разликата между отговор, даден от жив човек и такъв, даден от машината“, обясни тя.

По повод резултатите от матурите след 7. и 10. клас д-р Кондева коментира: "Определено будят немалко въпроси. За мен особено тревожни са резултатите по математика, защото това е една наука, която поставя базата на много други и е изключително важна. Останахме изненадани, че учениците са се затруднили, тъй като смятаме, че не е било толкова трудно. Но дори и това разминаване трябва да стане повод за един  обективен и задълбочен анализ на различни нива на това, което се случва. Сякаш резултатите в последните години стават все по-тревожни и това налага да бъдем до болка откровени и честни със себе си като общество и като образователна система, защото, по мое мнение, се налагат промени на различни нива – и на ниво нормативна база, и на ниво учебни програми, ако щете и начина, по който се преподава в класните стаи, организацията в класните стаи. В никакъв случай не изключвам и учебниците, по които се работи“.

Да се преподава на днешното поколение е много трудно, споделя д-р Албена Кондева.

"Все по-често ни се налага да бъдем изключително креативни и в крак с времето, защото тези деца са много различни. Битката със смартфоните, устройствата и социалните мрежи е неравна. Днешните деца и ученици буквално живеят там и тук е нашата роля като възрастни да се постараем от семейството през училището процесът да бъде по-контролиран. В момента той се развива доста хаотично“, поясни тя.

От редовното правителство д-р Албена Кондева най-вече очаква бюджет: "Много е трудно да се осигури всичко необходимо за една образователна институция без добре разчетен бюджет. Определено ние в момента работим на миниум, защото не знаем с какво ще разполагаме, а имаме доста сериозни нужди“.

Другото, което е много необходимо е предвидимост в работата, както и олекотяване на административната работа, споделя директорът на 39 СУ "Петър Динеков“.

Тя е убедена, че децата, които днес седят на училищните чинове, след време ще се окажат тези, които ще решават бъдещето на България от трибуната на Народното събрание.

Веселка ИВАНОВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
28.03.2024 Предлагат повторното явяване на матура да се заплаща
25.03.2024 Важни уточнения за явяването зрелостниците на матурата за повишаване на оценката
26.09.2023 И от втория опит – 70% са двойките на матурата по български и литература
19.09.2023 МОН публикува примерни варианти на тестове за матурите след 7 клас
25.08.2023 Ученици се явяват на втора матура от поправителната сесия
24.08.2023 Последен шанс за над 8 600 зрелостници
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).