Д-р Брънзалов: Мина времето на AstraZeneca

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:36 / 23.03.2021
1667
Определено имаме готовност да поставяме иРНК ваксини, увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Той представи анкета, проведена между 607 общопрактикуващи лекари - 15% от всички, при която 78,9% от тях заявяват, че са готови да поставят иРНК ваксини.

И припомни, че в началото на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас. Според д-р Брънзалов обаче "това време беше много отдавна".

"Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват ваксината на Pfizer. Като се имаше предвид кратките срокове, в които трябваше да бъдат заявени тези ваксини, ние (Български лекарски съюз - бел. ред.) заявихме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас", обясни събеседникът на Ганиела Ангелова. 

Според д-р Брънзалов масовата ваксинация е възпрепятствана от недостиг на ваксини - включително и на AstraZeneca. Обаче вече се наблюдава отлив на желаещи да се ваксинират след спирането на оксфордската ваксина.

"Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна - дори и за два дена. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда съмнения от страна на пациентите, защото все пак ще трябва да бъдат подложени на тази ваксинация", коментира д-р Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Лекарят критикува схемите за ваксинация и "зелените коридори", като според него приоритетно трябва да бъде ваксинирана най-нуждаещата се част от населението - възрастните и хората с придружаващи заболявания.

"Готови сме да го направим. Да, след тази много неприятна ситуация (с AstraZeneca) е факт, че имаме проблем - имаме отдръпване. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече желаещи. Трябва да се защитаваме по някакъв начин", посочи зам.-председателят на БЛС.

И подчерта, че България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ - има 50 хил., от които 7-8 хил. са запълнени. Голяма част от персонала пък вече е ваксинирана или е преболедувала вируса. Но според д-р Брънзалов в същия момент има голям проблем - нарастваща заболеваемост.  

Той е категоричен, че този момент трябва да бъде решаван от всички нас - като спазваме дистанция и мерки.

Виж коментарите (2)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).