Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Кацаров: Линейките във Варна закъсняват от 30 минути до няколко часа
Автор: Екип Varna24.bg 10:22 / 18.02.2015Коментари (4)1639
© Bulfoto
"Определено закъсняваме, но нямаме случаи да сме закъснели с часове". Това заяви пред bTV шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев. Може би има случаи, когато сме преценили, че случаят не е спешен. Може да имаме 20-годишна лигла, която да смята, че умира и 100-годишен човек със симптоматика за спешно състояние, разбира се, че ще е приоритет той, коментира още Гелев в дискусия на базата на изследване, сочещо, че пациентите се дискриминират по възрастов признак. Проучването е на Центъра за защита на правата в здравеопазването. При обаждане на телефон 112 се отправял въпрос първо за възрастта на пациента и нерядко се отказвало посещение, ако той е в напреднала възраст или с тежко увреждане.

Линейките в София, Варна, Бургас и Пловдив закъснявали с от 30 минути до няколко часа, обяви пък д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Оттам отбелязват, че хора с инсулт или психически разстройства са връзвани за леглата с бинтове, за да създават по-малко грижи за персонала.

"Прочетох този доклад и до голяма степен той отговаря на истината. Определено имаме закъснения, но не с часове", призна директорът на спешната помощ в столицата д-р Георги Гелев. Той обаче категорично отрече да има дискриминация по възрастов принцип.

На 20 ноември 2013 г. в столичния кв. "Люлин" бащата на Валери Наков започва да се задушава. "Баща ми имаше редица заболявания. Започна да се задушава, със сърцето имаше проблеми и се обадихме, но дълго време помощта не идваше и така изгубихме човека", разказва Валери.

"Бях уведомен, че линейката изобщо не е тръгнала, поради това, че всички екипи са заети. И в крайна сметка линейката пристигна час и половина след първото повикване. Междувременно баща ми почина", казва мъжът.

От Министерството на здравеопазването е направена проверка по случая. Според нея по време на първото позвъняване са работили 13 екипа, като през цялото време линейките са били по адреси.

В еленското село Тодювци пенсиониран фелдшер се грижи за жителите на 4 села за своя сметка, а личният му автомобил се ползва като линейка. Христо Захариев е пенсионер. 67-годишният мъж и сега доработва, на граждански договор, при джипи в Елена. "Докторът", както го наричат хората, познава всички поименно и знае болежките им. Посещава ги по график. Фелдшерът е на разположение на пациентите денонощно. Заплатата му е 157 лева. За преглед взима по левче.

Превръща в лекарски кабинет една стая, веднага щом закриват здравната служба. Отдалечените други 3 села здравният работник посещава с личен автомобил и гориво за своя сметка. Със съпругата му - медицинска сестра, отдавна не броят спасените човешки животи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Таксито идва до 3 мин., на линейката и е малко 30. Предлагам да екипираме такситата с животоспасяваща апаратура.
0
 
 
Сърдечно болен съм ,прекарал съм няколко инсулта и инфаркта,при повикване на линейка винаги ми се отказва, със съмнение за инфаркт ми беше отказана бърза медицинска помощ от някаква нахалница която отказа и да се представи бях приет в болница с остра сърдечна недостатъчност.Екипите на бърза мед. помощ лъжат безобразно за дейноста си,там има и много добри лекари но в голямата си част екипите и диспечерите им с държанието си граничат на извършване на криминални деяния,особено когато чакат и да им дедеш и пари! Затова при повечето от скандалите между пациенти - особено при ниско образованите такива вината е в екипа на БМП и съответния диспечер! Така ,че не заслужават толкова защита,а да си вършат отговорно работата си!
0
 
 
"...пенсиониран фелдшер се грижи за жителите на 4 села за своя сметка, а личният му автомобил се ползва като линейка...Фелдшерът е на разположение на пациентите денонощно. Заплатата му е 157 лева. За преглед взима по левче..." Здравеопазване и грижа за хората в България към м.Февруари 2015г. А плащайте данъци и раждайте деца на тази държава!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: