Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Кацаров: Не е уместно Щабът да се хвали, повечето от реакциите и прогнозите им бяха погрешни
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 04.06.2020Коментари (19)3035
© БГНЕС
"Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни". Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването. Коментарът му в предаването "Преди всички" беше във връзка с обявеното прекратяване на ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб и заявеното от премиера Бойко Борисов: "Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия". 

Д-р Кацаров припомни първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало.

"Отмяната на брифингите на НОЩ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени", коментира още той.

По думите му и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната:

"Организацията от самото начало беше лоша - липсваше план и оценка". Според него това показва необходимостта от реформа и промяна в здравните институции и въобще в здравната система.

По думите на експерта медицинските центрове и ДКЦ са с моного ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска:

"Този проблем трябва да се свърже с последиците от него, защото липсата на прегледи и изследвания ще се отрази негативно на хората с други заболявания. Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще, от гледна точка на тяхното здраве".

Той прогнозира увеличаване на прегледите и хоспитализациите в следващите месеци, но отбеляза, че и след отмяната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ходят в болница, за да не се заразят с Covid-19.

До 9-и юни ще продължи общественото обсъждане на стратегията, която да намали доплащането от страна на пациента от 50% на 33%:

"За да бъде постигната тази цел, трябва да се предприемат подходящите мерки. В тази стратегия не виждам разписани подходящи мерки за това". 

Той обясни, че цената на медицинските услуги не зависи от правителството и от Здравната каса, а зависи от себестойността им, търсенето и предлагането: 

"Колкото по-малко плаща Здравната каса, толкова повече ще плаща пациентът. Първото нещо, което трябва да се планира, ако искаш да ограничиш разходите на пациентите, е да увеличиш бюджета на НЗОК. В стратегията такова увеличение не е предвидено, тогава как можем да постигнем по-малко плащане от страна на пациента".  

Д-р Кацаров посочи, че в обсъжданата стратегия няма и намек за мерки, които да водят до засилване на конкуренцията между лечебните заведения, която би довела до по-добро качество и по-ниски цени за пациентите.

"Това е добре. Трябва по закон да им се позволи да сключват договори със Здравната каса", категорично заяви анализаторът и като добра мярка в Закона за лечебните заведения, който ще се гледа днес в парламента, посочи и това, че средствата от продажбата на части от общински и държавни болници ще могат да бъдат използвани като инвестиция и за погасяване на дългове:

"Още по-добре ще е, ако им позволят да се приватизират изцяло", добави той и уточни, че има вероятност да изчезнат общинските и държавни болници, ако започнат да се разпродават на части, за да си погасят дълговете:

"Най-вероятно така ще се случи, затова е по-добре да се приватизират дружествата, тогава шансът им да оцелеят и да останат на пазара е по-голям. Но това няма да стане по разбираеми причини, защото това е добро място за назначаване на партийни другари - в бордовете на тези болници", заяви д-р Кацаров и добави, че другата причина е, че са добро място за източване на държавен ресурс.



Още по темата: общо новини по темата: 14887
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/2482 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е от световен мащаб оправдавам ги за мерките но яко ще измрът не трябва да са думи на лекар.....!!!!!?
0
 
 
Стойчо Кацаров трябваше да направи това изявление още на девети март, ако иска някой да го вземе на сериозно. Така че тъпите си заключения към днешна дата си ги правете в селската кръчма. Не тук.
+1
 
 
Мнение от форумите: - " Като не искат да благодарят на щаба, позитанските тролове да благодарят на смелия Радев, който два месеца се кри като мишок от страх ........."
+1
 
 
Трудно е за много хора да кажат добра дума за някой, да изкажат благодарност, затова е това "нападение", то не е по същество и нападението е толкова силно заради големия успех! И до днес много специалисти сравняват вируса с грип Б. Коронавирусът е страшен, защото е неизвестен, няма специфично лекарство и ваксина. Ако той беше познат за науката, ако имаше лекарство за него и ваксина, буквално нямаше да му обръщаме внимание и обратно, ако грипният вирус беше непознат и с неизвестно лечение, той щеше да е заплахата за нас, т.е. заплахата за човечеството е от неизвестността, а не от силата на короновируса. Спекулира се и с цифрите, мерките бяха въведени при десет заразени, но в началото на епидемията, точно когато трябваше, а се разхлабват при 25 заразени, но в края на епидемията, когато вирусът си отива. Всичко останало не е свързано с работата на щаба и са въпроси, по които няма да има съгласие в обществото, най-вече приватизирането на болниците.
0
 
 
да се скриват и да не се показват повече
-1
 
 
Напълно прав, аз тези неща ги говорих още първата седмица, ама при неясно бъдеще всички си траеха и слушаха генералчето.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: