Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Марияна Кръстева: Преди 110 години един малък отряд торпедоносци се изправя срещу турския крайцер "Хамидие" в  защита на българските брегове
Автор: Екип Varna24.bg 16:08 / 08.11.2022Коментари (0)566
©
На днешната дата по традиция отбелязваме една славна битка от българската Военноморска история, а през 2022-ра се навършват 110 години от нощта, в която един малък отряд торпедоносци се изправя срещу многократно превъзхождащ го противник в защита на българските брегове и за достойно участие на флота в Балканската война. Това заяви директорът на Военноморския музей във Варна д-р Мариана Кръстева, предаде репортер на Агенция "Фокус“.  Тя посочи, че Балканската война е за осъществяването на нереализирания към него момент национален идеал и единство и затова участието в тази война е бил с изключителен ентусиазъм на всички военнослужещи.

"Същата ситуация е била и във флота. И това което се случва в ранните часове на 8-ми ноември – успехът на българските торпедоносци и торпелирането на турския крайцер "Хамидие“ е славна победа не само заради ефекта, който има чисто технически, но с това се показва, че българския флот може да постигне победа не толкова благодарение на определени обстоятелства, а в голяма степен – въпреки тях. Т.е. българският флот не разполага със смазващо въоръжение, а съотношението на силите е в полза на противниковия флот, освен това нашият флот е нямал и боен опит, но въпреки това с тази славна победа дава своя принос за успешното продължаване на бойните действия.

В днешният ден, аз и като ръководител на Военноморския музей във Варна искам да изкажа специална благодарност на командването на Военноморския флот за традиционната подкрепа за съхраняване на паметта на български моряци и българската морска история. И най-вече за възстановяването и ремонта на "Дръзки“. Отново – благодаря“, каза още д-р Кръстева.

Днес с военен ритуал венци и цветя бяха положени пред кораба "Дръзки“ и пред паметника на кап. I ранг Димитър Добрев от кмета Иван Портних, заместник-командира на ВМС - флотилен адмирал Георги Пенев, директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, представители на Варненската и Великопреславска митрополия и на Областната администрация. Организатор на тържеството са Военноморские сили, с подкрепата на Община Варна. 

На 8-ми ноември 1912 г. българският военен флот завоюва първата си победа под командването на капитан I ранг Димитър Добрев, отбранявайки Варна от нападенията на турския флот по време на Балканската война. 

Десислава ВАСИЛЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: