Д-р Спиридонова: Антивирусен препарат вече се произвежда в България и е общодостъпен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:35 / 19.03.2021
2260
"Имаме добра новина за препарат, който е общодостъпен и който вече се произвежда и в България – освен антипаразитен ефект има и антивирусен – говорим за и  ивермектина“. Това каза в предаването "Тази сутрин“ д-р Цветелина Спиридонова, изпълнителен  директор на  пазарджишката болница "Хигия“.

Тя уточни, че следи проучванията върху препарата от май 2020 г. и това е лекарството, което е предписала на майка си, за да се предпази от коронавируса.

"В България мисля, че лекарството вече получи одобрението на ИАЛ януари. Вече е насочено към хуманната медицина. До този момент пациентите се ориентираха главно към един препарат, който е за ветеринарна медицина и който по принцип е забранен за прилагане при хора. Той може да доведе до влошаване на заболяването. Обратно – препаратът, който ние вече можем да предпишем на пациентите, е абсолютно показан за лечението на това заболяване и за начална профилактика“, обяви д-р Спиридонова.

Относно факта, че производителят на препарата – компанията "Мерк“, го обяви за неефективен срещу COVID, тя уточни, че не е запозната с това докъде са стигнали техните клинични проучвания.

"Разполагам с проучвания от страна на Испания върху 80 пациенти, проучвания в Бангладеш, Сингапур и на Front line COVID-19 critical care alliance, които потвърждават, че бенефита при това лекарство при COVID пациентите е много по-голям, отколкото риска от приема му, че рязко намалява конверсията на заболяването от лека към средна и тежка форма“, обясни изпълнителният директор на "Хигия“.

Тя уточни, че нито ивермектин, нито друг медикамент лекуват коронавируса, но препаратът допринася заболяването да остане в по-лека форма.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).