Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Стефан Константинов: Пръстовите отпечатъци няма да спрат измамите
Автор: Екип Varna24.bg 10:32 / 16.08.2016Коментари (2)526
© bTV
Когато говорим за пръстовите отпечатъци за влизане в болница, трябва да си зададем въпроса защо се прави всичко това, каква е целта. Отговорът, който вероятно ще чуете е, за да се спрат измамите, защото при много хора се отчита, че са влезли в болница, а всъщност те никога не са били.

Това обаче не е вярно, същите доводи ги чухме преди година и половина, когато се въвеждаше чекирането с карти. Това каза в предаването "Тази сутрин" на bTV бившият здравен министър Стефан Константинов.

"Проблемите са, че се харчат повече средства в болницата, но не, защото физически не минават хора. Те минават, просто тези хора могат да не минат през болница, те могат да се лекуват и отвън. Тоест това че ще купим едни четци, това че ще дадем на едни фирми да спечелят едни поръчки - не решава проблемите на здравеопазването. Това ще има ефект нула като цяло".

Ключовата дискусия тук е дали е законно, допълни Константинов.

"Сегашният екип на министерството са големи фенове на Турция - първо бяха ваксините, сега са отпечатъците. През 2012 г. Турция въвежда този метод, с биометрични данни за влизане в болница, със същите аргументи, че така ще спрат измамите. Завеждат се дела от турската лекарска асоциация и други организации и през 2014 г. държавният съвет на Турция спира това действие с аргумента, че биометричното даване на данни не може да бъде предпоставка за оказване на медицинска помощ. В Турция го обявяват за неконституционно".

Същото нещо Европейският съд за правата на човека е постановил по друг казус, допълни бившият здравен министър.

Комисията за защита на личните данни в България накрая казва, че това е пожелателно и признава, че не може да бъде единственият начин.

Като по-добър пример д-р Стефан Константинов посочи Естония, където в личната карта има чип, който служи и за здравна карта, и за електронен подпис и за идентификация пред идентификацията.

"Начинанието като цяло е много шум за нищо. Освен парите, които ще струва, да не забравяме, че един консорциум получава след това правото да менажира това нещо".

По въпроса за изтичането на лични данни Константинов каза, че нашето здравеопазване е изключително слабо защитено. Но според него по-големият проблем е законността.

"Самата обществена поръчка беше обявена без никакво правно основание. След това намериха в закона, че това е един уникален идентификационен номер, което е изключително изсмукано от пръстите обяснение. Той може да бъде даден както в момента - ако отидете в Здравната каса ще ви дадат такъв номер и по интернет можете да си проверявате досието".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.08.2016 г.
+1
 
 
тоя пе*ал какво направи като министър , че сега се обажда там където нищо не разбира.
-1
 
 
Еми нали новите лични карти ще бъдат снабдени с чип,защо чрез него да неможе да става всичко това ами ще трябват пръстови отпечатъци и тем подобни,или фирмата на някой наш човек трябва да гушне едни пари и т.н.Затова сме на първо или на едно от първите места по КОРУПЦИЯ в света.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: