Д-р Теодора Николова: Мръсният въздух е тих и невидим убиец, който засяга всички органи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:58 / 30.03.2023
1022
Нас ни събира важната цел да опазим здравето на хората. Това е голяма кауза за лекарите от Лекарска мрежа за чист въздух. Това каза д-р Теодора Николова – кардиолог Медицински университет София в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. Според нея превенцията е много по-важна отколкото лекуването на последствията от мръсния въздух. "Това е един тих, невидим убиец, на който ние сме подложени всекидневно. Той засяга не само най-очевидното нашата дихателна система, за съжаление последствията от експозицията на мръсен въздух засягат всички органи и системи. "Нашата основна цел е да наблегнем на обществото, че това е проблем, да се знае и да се започнат различни действия, които да намалят това замърсяване“, каза Николова. 

Според Станислав Малчев – юрист от "Сдружение за въздух и здраве“ проблемът с мръсния въздух в България е много сериозен. "Не е въпрос просто на демографска криза, на икономически условия, а е и въпрос на обществено здраве, на превенция, на промоция на здравето. Този проблем е толкова дълбок и толкова невидим едновременно, че наистина трябва да се приемат някакви мерки. Заедно можем да се преборим, защото всички биваме тровени от този невидим убиец.“  

Целият проблем в рамките на Европейския съюз коства 900 милиарда годишно. Загубите от мръсния въздух, според Станислав Малчев, не са само загуби на човешкият фактор, но това е загуба и за икономиката, за здравните системи. "В момента, в който един гражданин влезе в болницата, разходите, които трябва да бъдат реализирани, за да може той да бъде излекуван успешно, скачат в пъти спрямо разходите, които бихме провели иначе за превенция и промоция за здраве. Оттук може да се спестят човешки животи и здраве.“  

СЗО е организацията, която задава насоките, препоръките в тази насока, каза още той и обясни, че от миналата година тези стандарти са завишени: 5 пъти по-завишени изисквания към фините прахови частици, 4 пъти спрямо азотния диоксид и 3 пъти спрямо серния диоксид в атмосферата. "Фактът, че се завишават стандартите означава, че ние дишаме и произвеждаме все по-мръсен въздух. И ние реално не правим нищо въпреки всички публични политики. На локално ниво в България не се прави достатъчно“.  

Д-р Теодора Николова е на мнение, че за промяна и превенцията от мръсния въздух трябва да се работи отборно като общество.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).