Д-р Тихомира Георева: Българинът обича да яде предимно вечер, но най-важна е закуската

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
09:31 / 19.01.2025
3091
Има си общи правила, които всички знаем: закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята дай на врага си. Това каза в интервю за Plovdiv24.bg д-р Тихомира Георева, гастроентеролог, диетолог, автор на специален режим срещу затлъстяването и борбата с метаболитния синдром.

Според нея, българинът обича да яде предимно вечер, на маса. Той е много стресиран. Вечерта, когато цял ден не сме се хранили, вече сме много прегладнели. Обаче, тогава рискът от това да бъдем още по-стресирани нараства, тъй като нормално кортизолът е най-висок сутрин.

Чрез закуската ние потискаме нивата му. По този начин ние потискаме нивата на стреса. Но когато ядем предимно вечер, тези нива не са потиснати и ние се опитваме да правим т. нар. "утешително хранене“, което още повече засилва този порочен кръг. И си казваме: да, ние се храним един път на ден, обаче пак сме дебели. Какво се случва с нас? Ние ставаме и по-депресирани. Тогава и нивата на растежните хормони спадат.

Ето защо децата пък също трябва да внимават с нощното хранене, защото нощното хранене блокира синтеза на растежния хормон и даже и на мелатонина, защото вечер мелатонинът се отделя, циркадният ритъм тотално се преобръща. Тогава тийнейджърите сутрин стават сънени, нямат тази работоспособност. А това още повече влошава и риска от диабет и преддиабетно състояние и води до намалена концентрация в училище. 

"По принцип, най-физиологично е, както казвам на всички мои пациенти, 30-40 минути след ставане от сън да бъде закуската. Не мога да кажа точно каква. Аз съм я разделила на три фази. В едната – въглехидратната фаза, съм дала точно определено хранене, в протеиновата имам протеинова закуска, в мазнинната имам друг тип закуска. Като цяло закуската трябва да бъде пълноценна", посочи д-р Георева.

За да не променяме pH-то ни, не трябва да съчетаваме храни с различна алкалност и киселинност, защото това влияе много на стомашните сокове, както и белтъчна с въглехидратна храна, защото това много затруднява тази обработка. Затова казвам, в момента ракът на дебелото черво е с доста висока честота, съветва още специалистът.

Д-р Герева не препоръчва само плод за закуска, защото когато хапнем плод на закуска това е захар, която много бързо се резорбира, много бързо води до секреция на инсулин от панкреаса, в следствие на което кръвната захар рязко се качва, в последствие се стига до падане на тази кръвна захар и нямаме такава работоспособност.

Хубаво е закуската да е или протеинова закуска, или да е от сложен въглехидрат. Плод можем да хапнем примерно няколко часа след това, между закуската и обяда, но не под формата на фреш, тъй като там са извлечени най-полезните неща на плодовете – фибрите.

За обяда е важно да няма преяждане. Има едно правило – когато ни е най-вкусно, тогава трябва да станем от масата, да спрем да ядем.

Вечерята спрямо различния пациент е различна, в зависимост от това дали има нощен труд, в зависимост от това в колко часа си ляга. Добре е да има поне 2,5 часа отстояние. Вечерята трябва да бъде лека. За вечеря д-р Георева препоръчва салата, може с някакво месо, най-вече риба, може примерно да има сирене, но да не е изцяло протеинова закуска, тъй като разграждането се забавя в организма. Но най-добре е по-леката вечеря.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Министерството на туризма поема управлението на плаж "Болата"
Радев за 1 май: Трудът не бива да е сведен до средство за оцелява...
Предлагат валутният курс на лева да бъде фиксиран към долара вмес...
Близо 900 лв. за репатрак след катастрофа на АМ "Тракия", от КЗП ...
149 години от Априлското въстание
Слънце до обяд, но дъжд с гръмотевици - следобед


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).