Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Витан Витанов от "Академия Първа Помощ": Хората не са достатъчно добре подготвени при инциденти
Автор: Живко Кръстев 15:14 / 23.01.2024Коментари (0)1207
©
Първата долекарска помощ ни запознава с готови протоколи за действие. Те са разписани под формата на стъпки и позволяват много бързо и лесно да ни ориентират какво се е случило с пострадалия и как да му помогнем. Това каза д-р Витан Витанов от "Академия Първа Помощ“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Преди повече от 10 години той заедно със свои колеги, обединени от любовта им към планината, се вдъхновяват от курс за планинарство и алпинизъм. "Докоснахме се до това, че хората не са достатъчно добре подготвени при инциденти. Започнахме с първата си лекция на този курс и след това, без да искаме, се превърнахме в единствените лекари, които правят това в България“, разказа д-р Витанов. 

Така се ражда "Академия Първа Помощ“. 

По думите му най-голямо желание и в същото време липса на познания и умения, свързани с оказване на първа долекарска помощ, има в сферата на образованието. Преди повече от осем години МОН започва кампания, която цели да повиши професионалната квалификация на учителите, работещи в училища и детски градини. "Нашият курс е официално одобрен от МОН. Всеки, който има желание, се обажда, ние се организираме, отиваме на място и провеждаме обучението“, разказа той.  

В края на миналата година по проект на МОН е било организирано обучение на деца от 1. до 12. клас в оказване на първа долекарска помощ. "Прави ни впечатление, че децата, които са 3 и 4 клас, бяха най-адекватни. Работеха с невероятен хъс. При тях, разбира се, всичко е под формата на игра, имаме специално разработен курс за тях. Но децата могат съвсем спокойно да разберат какво означава човек в безсъзнание, как да манипулират, как да му отведат главата така, че да може да диша, как да го завъртят в странично стабилно положение и могат да притискат и кръвоспират съвсем адекватно“, посочи д-р Витанов.  

По думите му протоколите по оказване на първа помощ не са сложни. Изчерпват се с две до три действия и могат да бъдат правени от всички, увери той. 

"Ние сме се зарекли, че всеки човек, който си тръгва от нашия курс, трябва задължително да може да кръвоспира, да прави сърдечен масаж и обдишване и да знае как да се справи с човек в безсъзнание. Неприятни са нещата, които говорим. Като цяло на повечето хора дори им е трудно да понесат видеата и лекционния материал, защото тук сме длъжни да покажем нещата такива, каквито са. Ако това се случи, тези хора се превръщат в реални спасители.“  

Най-важното правило, което важи за всяка една ситуация, е безопасността на човека, който оказва помощ, подчерта д-р Витанов. "Спасителят не бива да се превръща в поредната жертва на вече възникнал инцидент. Това важи за всички служби – ПСС, ГДПБЗН. Медицинските екипи и лекарите пристъпват към мястото на инцидента само тогава, когато е безопасно“, подчерта той.  

Най-сложните са случаите на пострадали при пътнотранспортните произшествия. "Те са свързани с т.нар. високоенергийни травми, т.е. човекът, който е пострадал, се предполага, че има травми къде ли не. Тук е достатъчно да се обадим на 112, да дадем точна локация и да изчакаме спасителните служби. Това, което трябва да кажем, много лесно се помни като правилото на "К“-тата – кой се обажда, къде се намирам, какво се е случило и колко са пострадалите.“ 

От изключителна важност по думите му е да се оцени състоянието на пострадалия и дали то е животозастрашаващо. Когато човек изпадне в безсъзнание, той се отпуска напълно. "Това е единственото състояние, в което ще намерите човек така отпуснат. Тогава всички мускули в тялото ни се отпускат, включително мускулът на езика. Той просто се свлича назад и надолу и запушва входа на трахеята. И тук следват редица грешки, допускани от хората – опити за бъркане в устата с пръсти, с вилици, с лъжици. Това е неправилно. Това, което трябва да се направи, е да се отведе главата силно назад и да се повдигне брадичката нагоре. Това е всичко, което трябва да се направи, за да се справим с този проблем, много е елементарно. След това завъртаме човек настрани“, обясни д-р Витанов. 

Когато се установи, че липсва дишане, се пристъпва към сърдечен масаж. "Трябва да проверим човека, да отведем главата хубаво назад, да видим дали диша. Ако диша, трябва да го завъртим настрани. Ако не диша, да проверим дали има пулс. Ако няма пулс и дишане, трябва да правим сърдечен масаж и обдишване“, обясни специалистът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: