Дадоха на прокурор продавач на костенурка в нета

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:59 / 07.10.2016
1098
Регионалната инспекция за опазване на околната среда в Пазарджик е подала сигнал в местната Районна прокуратура за продажба на сухоземна костенурка в града. Това съобщи главният експерт в екоинспекцията Цветана Чочева.

Гражданин се е обадил на зеления телефон в РИОСВ и е съобщил, че е видял обява, че се продава костенурката. 

Обявлението е било публикувано в сайт за онлайн търговия и бдителният човек го видял и веднага сигнализирал на горещата линия в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. 

Магистратите ще преценят дали да образуват досъдебно производство срещу нелегалния търговец, предложил на пазара сухоземната твар. 

Факт е, че по Закона за биологичното разнообразие е забранена търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри. Физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В международното законодателство сухоземните костенурки фигурират в Червения списък на Световния съюз за защита на природата, в Конвенцията за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания (Бернска конвенция), както и в Директива 92/43 на ЕС от 21.05.1992г. за запазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Откриха издирваното дете
Дебора, която беше нарязана с макетно ножче: От време на време пл...
Борисов: В момента България няма посока, ние няма какво да предло...
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат по...
Лекари с предложение за ваксините и децата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).