Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Данчо Симеонов: Поддържаме много добри контакти с район Тараклия
Автор: Екип Varna24.bg 17:22 / 26.09.2012Коментари (0)934
©
"Поддържаме много добри контакти с район Тараклия в Молдова и правим всичко възможно за двустранното сътрудничество и развитието на района". Това заяви областният управител Данчо Симеонов при откриването на семинара, посветен на икономическото представяне на молдовския район, населен предимно с етнически българи.

Домакин на форума бе Българската търговско-промишлена палата в София и в него участваха председателят на районния съвет в Тараклия Александър Гарановски, кмета на града Сергей Филипов, посланикът на Молдова в България Александру Пригорски, ръководители и специалисти в областта на селското стопанство, управлението на инвестиционни програми и проекти и свободната икономическа зона в Тараклия, включени в състава на 12-членната делегация от Молдова, която е на работно посещение в България. На семинара присъстваха български и молдовски бизнесмени с интерес за съвместна дейност.

Форумът бе открит от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който сподели, че началото на двустранното сътрудничество е поставено и се очаква то да доведе до сериозни бизнес контакти в близко бъдеще. В поздравителните адреси на посланика на България в Молдова Георги Панайотов и на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов бе подчертано значението на първия по рода си форум, посветен на възможностите както за изграждане на бизнес отношения между български и молдовски фирми от района на Тараклия, така и за запазване на българската идентичност зад граница. Това би довело до повишаване на заетостта, достъп до пазарите в Русия, страните от ОНД и Украйна, главно в района на Одеска област, населена също с много българи и регулиране на миграционните процеси. Според председателя на Районния съвет в Тараклия Александър Гарановски присъствието на повече инвеститори и създаване на съвместни предприятия в района ще спомогне за повишаване на социалния статус на тараклийци, които са известни със своето трудолюбие.

"Свободните икономически зони в района могат да се използват от бизнесмени от двете страни за реализиране на съвместни проекти главно в областта на селското стопанство при добива, преработката и експорта на стоки, за което благоприятства и една от най-големите транспортни фирми в Европа със сериозно присъствие в Тараклия", сподели Гарановски и благодари на областния управител на Варненска област Данчо Симеонов за дългосрочното сътрудничество и положените усилия при осъществяването на този форум. На него бе подчертано, че стокооборотът между България и Молдова бележи ръст през последните години. Увеличение има и при броя на туристите от Молдова, който само за първото шестмесечие на тази година е с 31 процента повече, което им отрежда 16-о място сред чуждестранните туристи у нас. В презентацията на район Тараклия бе отделено място на географското положение, териториалното и административно деление, земеделските площи и икономическите субекти.

Свободната предприемаческа зона в Тараклия е създадена през февруари 1998 г., с площ 36 000 хектара, от които обаче се използват едва 10 000 хектара, независимо от удобното местоположение, квалифицираната работна ръка, търговските преференции от страна на ЕС, споразуменията за избягване на двойно данъчно облагане с над 39 държави, безмитния достъп до пазарите от Югоизточна Европа. Към това могат да се добавят наличието на големи транспортни предприятия, инвестиционни обекти с подготвени инженерни инфраструктури, двустранно споразумение за защита на инвестициите и не на последно място - благоприятните условия на околната среда за производство на растителни култури с висока добавена стойност. Анализът на район Тараклия обаче показва и редица слабости, свързани с недостатък на материални ресурси, бавни темпове на развитие на научни и високотехнологични индустрии, остаряло оборудване и технологии, нужда от развитие на инфраструктурата и финансовия пазар. От администрацията на Тараклия очертават четири основни приоритетни направления
©
в Стратегията за социално-икономическо развитие на района в периода 2012 - 2015 г. - селско стопанство, индустриален сектор, туризъм, държавна финансова независимост, формулирани в общо девет бизнес предложения за изграждане на многофункционален туристически комплекс, откриване на Бизнес център в помощ на предприемачите в началото на тяхната дейност, завод за обработка на селскостопански суровини, изграждане на ферми за отглеждане на животни и зеленчуци, обработката на лечебни растения, развитие на лозарството и винопроизводството в южната част на Молдова.

"За да има интерес от страна на българския бизнес е необходим анализ на икономическите условия" заяви областният управител Данчо Симеонов и постави редица въпроси, свързани с цените на суровите, енергоносителите, средните добиви на основната земеделска продукция от пшеница, царевица, слънчоглед, както и за собствеността на земята. "Според молдовското законодателство земята не се продава на чужди компании, но може да бъде отдавана под аренда за дълъг период от време с държавни гаранции" заяви Александър Гарановски и добави, че е добре да се осигурят преференции за българските бизнесмени, решили да развиват дейност в района на Тараклия, където 67 процента от населението е българско. "Произведената в Молдова продукция може да бъде предназначена за местния пазар, за руския или дори за този в ЕС. Затова Тараклия е добро място за правене на съвместен бизнес" подчерта и молдовският посланик в България Александру Пригоски и допълни, че вече има проявен интерес за това. За целта, според него, са необходими повече срещи като тази, на които да се дискутират различните аспекти на двустранния процес, зад който застава и БТПП. Във връзка с това и с все повече подобряващите се отношения между двете страни предстои официална визита на премиера Бойко Борисов в Молдова до края на годината. Следващият подобен форум, посветен на съвместни бизнес начинания с район Тараклия се очаква да се проведе във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: