Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Даниел Стефанов, политолог: Избирателната активност е един от симптомите на политическата криза
Автор: Георги Иванов 10:56 / 11.06.2024Коментари (0)1356
©
Избирателната активност е само един от симптомите на политическата криза. Ние виждаме само върха на айсберга. Мнозинството от гражданите в България просто не смятат, че политиката представлява техните интереси. Това каза политологът Даниел Стефанов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

България обаче не е изключение в това отношение. Подобни настроения се наблюдават в редица европейски страни, включително и във Франция с протестите на жълтите жилетки още преди пет години, припомни той.

Политологът смята, че партиите в 50-ия парламент ще успеят да формират широка коалиция. "Тук проблемът е, че за да има по-стабилно правителство за по-дълъг период от година, трябва да има коалиционно споразумение, което да задава някакви цели. Изборите не решават проблемите, а дават възможност на победителя да се опита да формира правителство. Коалиционна култура означава, когато седнеш на масата с тези, с които си се борил в последните месеци, да можеш през определени механизми да стигнеш до някакви решения и приоритети. То не става на приятелски начала“, обясни Даниел Стефанов.

Връзката между управляващите и българския народ е скъсана. България е държавата с най-ниско доверие на обществото в честността на изборите, отбеляза той. "Много хора не вярват, че като отидат да гласуват, техният глас ще бъде отчетен и това ще промени нещо. От друга страна имаме политици, които от много избори насам се обръщат само към най-твърдите си избиратели, което по дефиниция отблъсква другите. Има лош език в политиката, което също отблъсква хората. Хората не са сигурни, че управлението работи в техен интерес“, посочи политологът.

Всички тези фактори са причина за рекордно ниската избирателна активност. "По-добре, че не е висока, защото ако всички тези разочаровани хора отидат да гласуват, няма да ни хареса. Ние виждаме, че когато само 100 000 от тях дадат гласа си, ние сме фрапирани от резултата. Профилът на тези 100 000 е доста притеснителен, защото това не са купени гласове, не са ромски гета – сред тях има висшисти, много жени. Това означава, че наистина има групи в обществото, които не се чувстват комфортно“, коментира Стефанов.

Протестите не могат да дадат решение на политическата криза, смята политологът. "Не мисля, че в България институционалните механизми са изчерпани. Смятам, че трябва да седнем и да видим какво става в нашето общество. Не правим това и затова сме изненадани, когато някои партии изведнъж се оказват със 100 000 души подкрепа“, допълни Даниел Стефанов.

Журналистът от "Булевард България“ Сибина Григорова коментира резултата на партия "Величие“. Влизането й в 50-тия парламент е резултат от ниската избирателна активност, коментира тя. "Тя нито е нова, нито е изненада. Николай Марков обикаля българското политическо пространство от много години, дори преподаваше в университета. Просто политиката започва да се подчинява на друг тип алгоритми, създадени от социалните медии“, отбеляза журналистът.

Според нея най-важният анализ, който трябва да направят социолозите сега, е какви са причините, поради които милиони избиратели не са пожелали да гласуват. Григорова е на мнение, че политиката и партиите трябва да се структурират по друг начин и да започнат да говорят на различните си аудитории през различни говорители.

Големият победител на тези избори по думите й е Делян Пеевски. "Той е политическа сила и го легитимираха европейските партньори и българските избиратели. Той беше избран на 9 май, когато беше срещата с европейските посланици в Белгийското посолство. Голяма част от посланиците приеха Делян Пеевски и "посолството“ си го избра. Той вече определено не е неприемливата фигура, до която досега минаваше линията "Магнитски“, обясни Сибина Григорова.



Още по темата: общо новини по темата: 834
21.07.2024 »
15.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: