Даниела Везиева: Имаме крещяща необходимост от правителство с дълъг хоризонт и нови стратегически документи

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
19:16 / 03.07.2023
1048
България има крещяща необходимост от редовно правителство и то с дългосрочен хоризонт, за да могат да се извървят политики и да се направят нови стратегически документи, които да отговарят на актуалната ситуация, в която живеем. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Даниела Везиева, министър на икономиката във второто служебно правителство на Стефан Янев.

"Средата е безкрайно динамична. Външноикономическа ситуация изисква адекватни стратегически документи и политики. Направиха се много компромиси в името на редовното правителство. Доколко и как то ще продължи, предстои да видим. Според мен определено трябва да има коалиционно споразумение, защото това е механизмът, през който се водят политиките в едно управление и има ясно разписани правила и отговорности, което е най-важното. На база на това коалиционно споразумение следва да се направи управленска програма със съответните срокове, със съответните политики, и да се изпълняват", коментира Везиева.

По думите й няма друг познат механизъм, през който да се разпределя отговорността в едно управление, когато тя е сглобка от няколко партии.

А финансовата среда и предизвикателства, които са налице изискват от правителствата много бързи и адекватни мерки: "Тези процеси не са непознати, по-скоро са толкова бързоразвиващи се, че е трудно правителствата да успяват да ги догонят с контролни мерки. И един от огромните проблеми е, че всички тези иновации са плод на частния сектор, където нито една държава няма достатъчна възможност за контрол, за да видя какъв е произходът, къде отиват, кой е конкретният клиент, при когото отиват и каква е неговата цел.

Според Везиева заради липсата на прозрачност и прогнози, цикълът на инвестиции у нас се променя: "Всеки, който иска да инвестира в една държава, той иска да знае какво ще се случва, да има прозрачност и прогнози. Това на нас ни липсва в последните две години, и това променя цикъла на инвестициите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Национални новини:
Плащането на зъбни протези от Касата се отлага
Валежите ще продължат и утре, а температурите се понижават
Изнудват бивш министър с порно
Уникални кадри над България
Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса "вадене на кърлеж"
Енергийният министър: Предоговарянето с "Боташ" няма да е лесно 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).