Даряваме над 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID на "АстраЗенека" на Иран

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:17 / 09.06.2022
1133
2 830 400 дози ваксина на "АстраЗенека" със срок на годност до 30 юни тази година ще бъдат дарени на Иран. Това гласуваха на първо четене депутатите в здравната комисия в парламента днес, информира "24 часа".

Предложеното за дарение количество е за над 9 млн. лв., като всички разходи за доставката ще бъдат за сметка на Ислямска република Иран. С тази стъпка минимализираме възможността от унищожаване на ваксини, обясниха от здравното министерство.

По време на комисията депутатите не приеха предложението на ГЕРБ-СДС за допълнение на Закона за лечебните заведения, чрез което заплатите на лекарите да са не по-малко от 3 хил. лв., на сестрите - не по-малко от 2 хил., а на сантирите - 1000. Гласувалите "въздържал се" изразиха позиция, че са "за" увеличаване заплатите на медиците, но не чрез закон.

"Много директори на болници показаха, че проблемът е сериозен. Не всички могат да увеличат заплатите", заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. По думите му не може на всички лекари да се сложат еднакви заплати."Как на всички ще слагате едни заплати - как ще слате проф. Балтов до един, който сега почва работа", добави той. Вашите мисли са с любов към лекарите, но са недомислении и неизпипани, каза още Михайлов.

Според депутата от ГЕРБ проф. Асен Балтов предложените възнаграждения не са толкова много, колкото изглеждат. Като се има предвид за ковид колко се взимаха и тези пари се даваха. По думите му в момента много хора негодуват и чакат новите си заплати според Колективния трудов договор. Така едни ще са по-малко лекари от други. На едни ще са увеличени, на други не толкова. Едни болници ще са за по-добрите, а други за по-лошите, защото не могат да стигнат тези нива, каза още Балтов. Това според него ще доведе до тотално разделение сред медиците и лечебните заведения. Д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" пък попита дали предложените по-високи заплати са достатъчен стимул за кадрите и дали биха останали на работа у нас.

"Трудовото възнаграждение е една от водещите причини за липсата на кадри", обоснова се депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).