Датският премиер към Денков: Продължаваме да настояваме за пълното приемане на България в Шенген

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:35 / 24.01.2024
877
Развитието на европейската отбранителна система и зелената енергетика бяха във фокуса на срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с премиера на Дания Мете Фредериксен днес в Копенхаген. Двамата обсъдиха помощта за Украйна, както и повишаването на капацитета за технологии, които да дават повече сигурност при настоящите геополитически развития в света и да ускорят производството на муниции и на други нужни за отбранителната промишленост компоненти, информираха от правителствената информационна служба. 

Българският премиер получи уверение, че Дания ще продължи да настоява за пълното приемане на страната ни в Шенген и Копенхаген ще бъде съюзник на София в преговорите за отпадане и на сухопътните граници. Двамата министър-председатели обсъдиха и амбицията на България да стане част от еврозоната от 1 януари 2025 г. Според Мете Фредериксен правителството ни е направило забележителни стъпки в тази посока.

В хода на срещата беше заявен интересът на България да проучи задълбочено опита на Дания в използването на високи технологии и иновации в енергетиката. Ще се търсят подходящи начини постиженията и експертизата на Копенхаген да бъдат използвани и у нас, така че по-бързо и по-ефективно страната ни да се развие технологично в тази посока.

Двамата правителствени ръководители обсъдиха опита на Дания за използване на вятърни централи за производство на ток, които са добро допълнение към фотоволтаичните централи. "Имат разработени технологии и паркове, които работят изключително ефективно“, посочи акад. Денков след срещата и отбеляза, че Дания е на едно от първите места в Европа по отношение на използване на вятърна енергия за производство на ток. "Говорихме как част от тази експертиза да бъде използвана при развитие на тези технологии в България“, заяви българският министър-председател.

Производството на водород от възобновяеми източници и развитието на водородна икономика също беше във фокуса на разговора на акад. Денков и Мете Фредериксен. Дания е една от първите страни в Европа, която е развила т. нар. водородна икономика и България също има подобни планове. Според българския министър-председател регионът около Стара Загора е подходящ да развива такива технологии.

В рамките на визитата си в Копенхаген премиерът акад. Денков предстои да посети Института за биоиновации и централата на "State of Green“. Институтът за биоиновации е международна фондация, която управлява инкубатор за ускоряване на иновациите в науката. "State of Green“ е публично-частно партньорство между датското правителство и трите водещи бизнес асоциации в страната – Конфедерацията на датската индустрия, Датската енергийна асоциация и Датския съвет по земеделие и храни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
В Сливен: Близо 50 деца от детска градина в града са с хранително...
PR експерт: ГЕРБ е тефлонова партия, ПП-ДБ да слязат от жълтите п...
Транспортираха по спешност пациент със "Спартан" от Варна до Софи...
Галъп: ГЕРБ-СДС води с над 10% на ПП-ДБ месец преди изборите
Доц. Киселова за бъдещ кабинет: Зависи дали ще има, то е ясно, че...
МВР: Близо 2 млн. лева са събрани от глоби през последната седмиц...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).