Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дават до 50 000 лева микрокредит на нови фирми
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 25.07.2018Коментари (0)1403
©
Oт 5000 до 50 000 лева кредит могат да получат собствениците на малък стартиращ бизнес. Микрокредитирането със споделен риск се осигурява със средства от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и цели да развие предприемаческите умения на начинаещите фирмаджии.

Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова във връзка с осъществяването на финансовия инструмент за микрокредитиране, съобщава "Монитор".

Акцент се поставя върху стартиращите предприятия, създадени през последните 3 години, както и социалните предприятия. Приоритетно пари ще получават хора без работа над 6 месеца младежите до 29-годишна възраст, както и лицата с увреждания.

От това лято обаче, когато започва втората процедура за подбор на финансови посредници, има промени в условията за получаване на кредит.

Финансирането от страна на Фонда на фондовете ще нарасне до 90%, а това от посредниците ще осигурява останалите 10%. Лихвите за кредита ще са в размер от 0% за първия тип финансиране, а обезпечението за съфинансирането ще е съобразно пазарната лихва. Срокът за погасяване на кредита е до 10 години, като има възможност първите 2 години да се изплащат само лихви

При собствениците на фирми кандидатстването ще отнема около месец, а бързината на процеса ще се определя от зрелостта на идеята и доколко добре е разработена тя в бизнес плана. В случая те няма да дават детайлни бизнес планове, а по-скоро ясна обосновка как смятат да използват парите.

За миналата година финансираните фирми наброяват 44, а раздадените средства са близо 700 хил. лв.

По думите на Светослава Георгиева, изпълнителния директор на Фонда на фондовете, очакванията за тази година са финансираните стартъпи да достигнат 340. В момента парите са 26.4 млн. лв., разпределени равномерно в 6 региона, най-активен от които е София.

През есента на 2018 г. пък кредитополучателите ще имат възможността да кандидатстват за т. нар. виртуални ваучери от 5 хил. лв. за консултантски услуги, чийто срок е 1 година. Той може да бъде използван от кафенета, шивашки предприятия, както и софтуерни фирми, които работят в сферата на услугите.

"Идеите са много и са разнообразни", коментира зам.-министърът на труда Зорница Русева. От началото на годината има 89 сключени договора в размер от близо 20 хил. лв., разпределени в 6 района.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: