Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Дебил", "побъркан" и "сакат" в помагало по математика за 4 клас
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 04.10.2019Коментари (2)1083
© bTV
Помагалото е за извънкласни дейности и се казва "Умник-математик". В условието на първата задача умник измисля "числа с много странни имена". Сред тях попадат "дебил", "побъркан", "сакат", "досаден", "коварен".

Например: eдно число ще наричаме "дебилно", ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите.

Сборникът попада при Диляна Стоянова като подарък за първия учебен ден на сина ѝ. Когато разлиства страниците обаче майката е възмутена.

"Едно четирицифрено число ще наричаме "побъркано". Ако една от цифрите му е равна на произведението на останалите три. Честно казано като прочета "побъркано" дори не мога да продължа по-нататък, защото тези епитети не се връзват с точната наука математика.", казва тя.

Майката намира, че употребата на тези думи не учи децата на толерантност: "Настройката и нагласата, която насаждат в децата. Защото използвайки тази дума към цифра, едно дете би използвало спокойно тази дума и към свой съученик."

Подобно мнение споделя и класният ръководител на нейния син – Мина Илиев от 47 СУ "Христо Данов". За разлика от много деца, неговите ученици обичат математиката и с удоволствие решават допълнителни задачи. Този сборник обаче учителят не би разрешил в клас: "Първо как ще обясните на детето какво значи дебил? И оттам то да започне да го използва. Защо трябва да учим детето да използва още отсега тези думички. Сакато... Има много деца, които са в това положение. Дали трябва да им го намекваме?!"

Диляна Стоянова посочва и други неподходящи според нея примери: "Герои като Куку, Хахо и Пипи, Перко, град Льольово и герои Сопольо, Мольо и Льольо не смятам, че са подходящи за пример."

Авторите на помагалото са учителки от Софийската математическа гимназия. Уверяват, че не са имали лоши намерения, а са искали да ангажират вниманието на учениците, съобщава bTV.

Помагалото е на пазара от седем години, а авторът на задачата Мария Томова твърди, че предизвиква интерес сред учениците. Не съжалява за подбора на думи: "Първо не мисля, че има обидни квалификации и второ трябва да се обърне внимание, че има кавички. Идеята ни по-скоро е да въведем някаква формална дефиниция, нещо ново, с което децата в горните класове многократно ще се срещат. Много често понятия в математиката имат значение различно от това в живота.  Точно, за да се научат да разграничават височина в математиката с височина в живота. На един по-нисък етап в трети, четвърти клас ние ги учим да различават едно понятие в математиката и същото понятие в живота."

Колегата ѝ Надя Кръстева допълва:  "Нека да не се забравя, че ние целим един иновативен подход, който именно е в нестандартните думички, които се използват и в методиката, която преподаваме.Не забравяйте, че в крайна сметка това е извънкласна математика!"

Съавторът Детелина Найденова се аргументира, че в неформална среда децата използват тези думи: "В момента се дискутира някоя конкретна дума, която наистина за съжаление те си използват в разговорния език."

Томова допълва: "В медицината "побъркан" може би има една дефиниции. В разговорния език, когато говорим за побъркан, понякога го казваме на шега, с насмешка, в конкретно тази задача "побъркано" число е число, което има определени свойства. Всичко е въпрос на контекст!"

Учебното помагало не е одобрено от Министерството на образованието и науката. Такова задължение няма и по закон. От ведомството коментират, че  единствените случаи, в които това се прави, касаят помагала за подпомагане на обучението в българските училища в чужбина, както и помагала, които са част от учебни комплекти за учениците до IV клас включително.

Началният учител Мина Илиев предлага да се върне практиката върху учебник или помагало да се изписва дали е одобрено от министерството. Сега родителите могат да направят справката в сайта на министерството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Vitorio Klimentov
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: