Децата затъпяват от яденето на нездравословни храни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (30)
10:26 / 12.02.2011
5272
Децата, които ядат нездравословни храни, показват намалена мозъчна активност.

Яденето на чипс, бисквити и пица под тригодишна възраст заплашва да намали IQ на децата след пет години. Забележително е откритието, че дори промяната в диетата няма да помогне.

Щетите за мозъка са непоправими. Това е първото научно изследване, което открива връзката между начина на хранене и умствените способност в бъдеще. Учените откриха, че правилното хранене през първите три години е най-важно, защото през този период мозъкът на децата се развива най-бързо. В изследването участват 14 000 деца родени през 90-те години. Родителите били помолени да попълнят въпросник за диетата на децата през първите години от живота им. Специалистите взели предвид и социалния статус, възраст, кърмене и други, посочва БГНЕС.

Експертите разграничили три стратегии за хранене: диета, наситени мазнини и захар, традиционните храни с месо и зеленчуци и здравословна храна, което означава, изобилие от салати, плодове и зеленчуци. Оказва се, че храните, консумирани в ранна детска възраст оказват пряко влияние върху умствените им способности. 20% от децата, които яли нездравословно през първите три години показали спад на IQ.


Виж коментарите (30)
Още новини от Национални новини:
Подписка за спешни мерки в детското здравеопазване внасят от Фонд...
Ако получите този имейл: Не го отваряйте!
Огромен скок на кражбите по магазините – част от загубите са за с...
Култово изпреварване на АМ "Тракия": Капитан Планета бърза, напра...
Официално: Известен наш икономист влиза в надпреварата за евроизб...
Експерт: Масово се теглят бързи кредити за телефони, после трудно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).