Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Декларация на ПГ на "Продължаваме промяната" във връзка с държавния бюджет за 2023 г.
Автор: Екип Varna24.bg 11:40 / 02.11.2022Коментари (0)690
©
Обръщаме се с призив Министерският съвет на Република България да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023-а година, както повелява Законът за публичните финанси. Срокът за това изтече, а задължението на Министерския съвет не е изпълнено. Възможно ли е просто да удължим бюджета от 2022-а година? Да, възможно е! Правилно ли е? Не, не е правилно! Първо, в момента кризите вземат различна посока всяко тримесечие, ако не и всеки месец. Тази променлива среда изисква адекватни решения. Особено важно е това за доходите на българите. Активна политика по доходите – това очакват хората. Затова ние предлагаме увеличение на минималната работна заплата, вдигане на пенсиите и данъчни облекчения за младите семейства. Не можем да оставим най-уязвимите хора да понесат сами инфлационния удар. Това би било безотговорно.

Действително, ако реши, служебното правителство може още утре да вдигне минималната работна заплата с постановление на Министерския съвет. Но без внесен бюджет, това повишение няма как да бъде обезпечено финансово. От "Продължаваме промяната“ ясно заявяваме, че ако служебното правителство не внесе бюджет за 2023-а година, ще изложим държавата, бизнеса и хората на редица рискове: - Съществуващите мерки за бизнеса не могат да се финансират адекватно; - Да не говорим за въвеждане на нови мерки, които безспорно са необходими; - А точно това очакват българските граждани от нас. Улисани в политически маневри, нека не забравяме: - Бизнесът очаква гаранция за цената на енергоносителите, - Пенсионерите очакват допълнително увеличение на пенсиите, което да изпреварва инфлацията, - Хората, които получават минимална работна заплата, очакват нейната актуализация, - Работещите родители очакват допълнителни данъчни облекчения! Ето защо е нужен Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023-а година! Нека си дадем сметка за още една опасност. Ако няма предвидимост за държавните пари, трудно ще получим финансиране от международните пазари. Или ако вземем, ще излезе скъпо! Има опасност и от намаляване на кредитния рейтинг на България. Тогава как ще изпълним решението на Народното събрание за въвеждане на еврото? Настояваме Министерският съвет да си свърши работата! Финансовото министерство съобщи, че има три подготвени проекта за бюджет за догодина. Призоваваме ги да внесат поне един от тях! А ние, народните представители, ще поемем своята част от отговорността и ще направим нужните промени, очаквани от българските граждани. Ще го направим разумно, но категорично. Припомняме, че в абсолютно същата ситуация през 2021-а година Асен Василев, като служебен министър на финансите, внесе бюджет. И това беше правилното решение! Нека настоящият служебен министър на финансите също да постъпи правилно!

Не знаем колко време ще отнеме съставянето на редовен кабинет. И не приемаме решението на служебния кабинет да заложи съдбата на българските граждани и бизнеса на политическата рулетка. А дали в този парламент има мнозинство, което да се обедини в грижата за хората, това ще стане ясно пред очите на всички в тази зала. Всички български граждани вече видяха, че България има възможност да излезе от хроничната бедност. Време е да спрем да караме най-уязвимите хора и малките и средни бизнеси все да затягат коланите. Време е да кажем край на дългогодишната мизерия, на която бяха подложени българските пенсионери. Време е младите да спрат да напускат България, защото няма никаква смислена помощ от държавата за семействата с малки деца. Както вече доказахме в предишното народно събрание и при приемане на последните три бюджета (две актуализации и един редовен бюджет), ние ще направим всичко възможно да подкрепим гражданите и бизнеса в тези тежки времена! Това може да стане, само ако има бюджет, по който можем да работим. Очакваме отговорно отношение от служебното правителство. Това впрочем трябва да изисква и всяка отговорна политическа партия в парламента.



Още по темата: общо новини по темата: 802
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
03.01.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: