Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Делото "Иванчева": Върховните съдии си дадоха отвод 
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 09.03.2022Коментари (0)741
©
Тримата върховни съдии, които трябваше да се произнесат като последна инстанция по делото за подкуп срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, са си направили отвод. Делото вече е разпределено на нов състав с председател Спас Иванчев.

Причината за отвода на съдиите е сигнал до Висшия съдебен съвет, подаден от "Център за приложно-правни изследвания и практики" и "Диалог за правосъдие". Тези две организации са сред най-ревностните защитници на главния прокурор Иван Гешев и смятат, че искането за уволнението му е удар срещу независимостта на съдебната власт.

В сигнала си до ВСС те правят връзка между това, че гаранцията от 10 000 лв. за свободата на Иванчева е платена от адвокат Албена Белянова, която не е защитник по делото. В същото време Белянова е в инициативния комитет, който издигна тогавашният председател на върховния съд Лозан Панов за президент, предава "Сега".

В определението за отвода си магистратите пишат, че те са абсолютно безпристрастни. Но и обществото не трябва да има съмнение в това, което е достатъчно основание да се оттеглят от делото. Съдиите напомнят, че по закон гаранцията може да бъде платена от всеки. "Извършените действия по делото не са повлияни от каквото и да е въздействие", пишат те. 

Безпрецедентен натиск принуди съдии от ВКС по делото Иванчева да си дадат самоотвод и да се смени съдебният състав на ВКС. Натискът е оказан от неправителствена организация, основана от приближените до Гешев - Пламен Георгиев и Мила Георгиева, която е и учредителка на ГЕРБ, казват в писмо до медиите от "Зелен Младост".

"Имаме сериозни опасения и доказателства, че довършването на "сготвянето" ни от Гешев и компания преди време отново е на ход. Както Гешев каза залогът за нашия арест е политически и ако бъдем оправдани, трябва главният прокурор да подаде оставка и да се разтури специализирания съд. Това е на път да се случи и единственият им успех, който цитират, остава скалъпеното срещу нас дело, с много пороци, компрометирани и изфабрикувани доказателства, за които много пъти сме разказвали", пише още "Зелен Младост"

Припомняме, че Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров през 2020 г. година бяха признати за виновни и на втора инстанция от апелативния спецсъд. Иванчева получи 8 години затвор, че е поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите - белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ, когато беше задържана. Биляна Петрова и Петко Дюлгеров също бяха признати за виновни, като Петрова беше осъдена на 7 години затвор, а Дюлгеров - на 6 години. 

Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест. През юни 2021 г. ВКС освободи Иванчева под гаранция от 10 000 лева, а след това и Петрова бе пусната срещу 8000 лв. Междувременно миналия ноември Иванчева роди.

Пред "Евроком" Десислава Иванчева и Биляна Петрова нарекоха сигнала, довел до отвода, "активно мероприятие“, "за да стигне задкулисието до удобен състав". "Този път аз съм уплашена, досега не бях", казва Петрова. Иванчева пък допусна, че ако бъде осъдена, ще й бъде отнето детето. Те настояват да бъдат изслушани от правната комисия в парламента, от правосъдния министър и от премиера.

ВКС ще гледа делото "Иванчева" на 16 март, за когато беше насрочено от отвелия се състав.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: